A keddi pénzügyminiszteri ülésen ezt világossá is tették az Ukrajnának szánt közös uniós támogatást ellenző Varga Mihály számára.


Kemény üzenetet fogalmazott meg a magyar kormány számára a cseh soros elnökség tárcavezetője - írja a Portfolio.

Zbyněk Stanjura a keddi uniós pénzügyminiszteri csúcstalálkozó utáni sajtótájékoztatón beszélt arról, hogy ha a magyar kormány továbbra sem hajlandó támogatni az Ukrajnának szánt közös uniós támogatás és a globális minimumadó második pillérének elfogadását, akkor előfordulhat, hogy cserébe nem fogadják el a tagállamok a magyar helyreállítási tervet.

Ugyanis a magyar helyreállítási program elfogadása, az Ukrajnának szánt közös uniós támogatás és a globális minimumadó második pillérének elfogadása egyetlen csomagba tartozik.

Stanjura elmondta, hogy mivel a keddi ülésen egy tagállam ellenezte az Ukrajnának szánt uniós finanszírozást, ezért nem született egyezség. A következő napokban dolgozni fognak azon, hogy mielőbb összejöjjön a megállapodás. Az alapján viszont, amiben minősített többséggel meg tudtak állapodni, az Európai Bizottság elkezd intézkedni a pénzügyi forrásbevonás érdekében.

Mivel a cseh elnökség érzékelte, hogy a magyar kormány nem támogatja a tervet, ezért az ukrajnai programhoz szükséges háromfajta jogszabálymódosításból csak azt az egyet szavaztatták meg, amihez elég a minősített többség. A másik kettőt egyelőre félretették, hogy "bevárják a három másik ügybeli politikai fejleményeket" - részletezi a Portfolio.

A magyar kormánynak egyébként nem feltétlenül kell engednie az Ukrajnának szánt programban, mert akár Magyarország kihagyásával is véghez tudja ezt vinni a többi 26 tagállam.

A cseh tárcavezető utalt rá, hogy akár év végéig elhúzhatják a döntést a magyar helyreállítási program ügyében. (Az, hogy még idén döntés szülessen erről, azért fontos, mert ha elhúzódik, elveszíthetjük 5,8 milliárd eurós támogatási láb 80%-át.) Jelezte azt is, hogy a Tanács felkérésére a Bizottság hétvégéig újabb helyzetértékelést készít az új magyar fejlemények alapján. Jövő héten, a tagállami nagyköveti ülésen már dönthetnek arról, hogy végül mekkora összeg felfüggesztését javasolják a Tanácsnak.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!