A lengyel miniszterelnök a mai, brüsszeli rendkívüli EU-csúcs előtt azt mondta, Orbán Viktor ellenállása nemcsak Ukrajna, hanem az Unió biztonságára is veszélyt jelent.


Keményen beleszállt Orbán Viktorba Donald Tusk lengyel miniszterelnök a brüsszeli rendkívüli EU-csúcs előtt. Az uniós állam- és kormányfőknek az uniós költségvetés kiegészítéséről kellene egyhangúan dönteniük, a megoldást azonban alaposan megnehezíti, hogy a magyar miniszterelnök ellenzi a csomag részét képező, Ukrajnának szánt 50 milliárd eurós támogatást.

Tusk úgy fogalmazott, „sem megérteni, sem elfogadni nem tudja Orbán egoista játékát”.

„Ukrajna támogatása fekete-fehér kérdés, ezért Orbánnak el kell döntenie, hogy része-e a közösségnek, és aszerint kell szavaznia” - mondta.

Tusk szerint Orbán Viktor tettei nem maradhatnak következmények nélkül, a jövőben reagálnia kell rájuk az Uniónak. A Tanácsnak újabb vétó esetére nincsen B-terve, de úgy érzi, erős érveik lesznek, hogy a nap végére meggyőzzék a magyar miniszterelnököt.

Ha ez mégsem sikerül, Tusk szerint Orbán Viktor még mindig dönthet úgy, hogy kisétál a szobából, ahogyan az Ukrajna uniós csatlakozásáról történő szavazáskor már megtette.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!