A lengyel miniszterelnök nem először figyelmeztet a háború esetleges eszkalálódására. Azt mondta, bármilyen forgatókönyv lehetséges, számolnunk kell egy új korszak eljövetelével.


A BBC tudósítása szerint a december óta hivatalban levő Donald Tusk, aki korábban már állt az ország kormányának élén kijelentette, hogy a háború „már nem a múltból származó fogalom”, hozzátette: „ez a valóság, és több mint két évvel ezelőtt kezdődött”.

Tusk, aki sürgeti Lengyelország, Németország és Franciaország együttműködését, így folytatta: „Tudom, hogy ez lesújtóan hangzik, különösen a fiatalabb generáció tagjai számára, de mentálisan hozzá kell szoknunk egy új korszak eljöveteléhez”.

Szerinte Putyin minden bizonyíték nélkül Kijevet teszi felelőssé a moszkvai támadásokért, mégpedig azért, mert „nyilvánvalóan szükségét érzi, hogy igazolja az ukrajnai polgári célpontok elleni egyre erőszakosabb támadásokat”.

Pár nappal ezelőtt egy orosz rakéta rövid ideig a lengyel légtéren haladt keresztül, amikor ukrán energetikai objektumokat támadott.

A lengyel miniszterelnök következetes híve Ukrajna megsegítésének és az oroszokkal szembeni határozott politikának. Mind Európában, mind az amerikaiakkal szemben határozottan képviseli politikáját és aggodalommal tekint az amerikaiak utóbbi időben halogató politikájára. Ezeket a szavakat intézte nemrég Mike Johnsonnak, az amerikai képviselőház elnökének: „Hány érvre van még szüksége ahhoz, hogy döntést hozzon?” – utalva a támogatások körüli amerikai hezitálásra.

ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!