Az Európai Bizottság a héten várhatóan odaadja a magyar kormánynak az eddig blokkolt források egy részét.


Akár Ursula von der Leyen második ciklusa is elúszhat amiatt, mert a magyar kormány megkaphatja a befagyasztott uniós források egy részét - erről beszéltek vezető úniós tisztviselők és diplomaták a Politiconak. A lap szerint az ügy nagy nyertese Orbán Viktor.

Feltételezhetően azért cserébe, hogy a magyar komrány ne blokkolja az unió Ukrajnával kapcsolatos döntéseit.

A Politico az ügy nagy nyertesének a magyar miniszterelnököt tarja, míg a legnagyobb vesztes szerintük a bizottság elnöke, Ursula von der Leyen. Azt is kiemelték, hogy ellen Magyarországon éppen egy plakátkampány zajlik.

Szintén a vesztesek között említik Emmanuel Macron francia elnököt és Olaf Scholz német kancellárt is, akik a lapnak megszólaló tisztviselők szerint nyomást gyakoroltak a bizottságra a kifizetések érdekében. Szerintük nekik most el kell magyarázniuk az állampolgáraiknak, hogy miért finanszíroznak egy olyan kormányt, amely valójában Oroszországot támogatja.

A lapnak megszólaló tisztviselők közül többen hatékonynak ítélték meg a pénzek befagyasztását, és volt, aki szerint gyakrabban kéne élni ezzel a módszerrel.

Ahogy a Politiconak fogalmazott: Orbán megbénítja az EU-t, és szembe megy a közösség alapvető biztonsági érdekeivel, „olyan mintha a Kreml parancsait követné”.

(Forrás: rtl.hu)

ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!