Az Egyesült Államok külügyminisztériuma arra figyelmeztetett, hogy az új magyarországi törvény „felhasználható a kormánnyal nem egyetértő magyarok megfélemlítésére és megbüntetésére”.


Az Egyesült Államok külügyminisztériuma arra figyelmeztetett, hogy egy

Szerintük a törvény célja a kritikus hangok elhallgattatása - írja a The Guardian.

A magyar parlament a múlt héten fogadta el azt a jogszabályt, amely széles körű felhatalmazással rendelkező szuverenitásvédelmi hivatalt hoz létre a közéletben tevékenykedő magyarok lenyomozására.

Magyarország miniszterelnökének, Orbán Viktornak a kormánya többször is azzal vádolta bírálóit, hogy nyugati kormányok és entitások befolyása alatt dolgoznak.

Matthew Miller, az Egyesült Államok külügyminisztériumának szóvivője szerdai közleményében kijelentette, hogy országát aggasztja a magyar kormány mai döntése az új törvény elfogadásáról, amely drákói eszközökkel ruházza fel a magyar kormányt. Ezekkel pedig megfélemlítheti és megbünteheti azokat, akiknek más a véleménye.

A szóvivő szerint az új szuverenitási hivatal „felhasználható lenne arra, hogy magyar állampolgárokat, vállalkozásokat és szervezeteket bírósági felügyelet nélkül nyomozásnak vethessenek alá, még akkor is, ha nem volt kapcsolatuk vagy nem kaptak támogatást külföldi kormányoktól vagy külföldi szervezetektől”.

– tette hozzá.

David Pressman, az Egyesült Államok budapesti nagykövete hangsúlyozta, hogy az új törvény megfelelő felügyelet nélkül nagy hatalmat adott az új hivatalnak.

„Ez az új állami szerv korlátlan jogkörrel rendelkezik a magyarok kihallgatásához, magánokirataik követelésére, valamint Magyarország hírszerző apparátusa szolgáltatásainak igénybevételére, úgy hogy nincs bírósági felügyelet vagy bírósági jogorvoslati lehetőség” – írta a közösségi médiában.

Míg a magyar kormány amellett érvel, hogy törvényre van szükség az elszámoltathatóság és az átláthatóság javításához, a médiák és a civil társadalmi csoportok szerint az a célja a kormánynak, hogy aláássa a független hangokat egy olyan környezetben, ahol a kritikusokra már amúgy is nyomás nehezedik.

Korábban magyar civil csoportok egy része közös közleményben kijelentette, hogy „ahol az állampolgárokat idegen érdekek szolgálatával vádolják, ha közügyekben elmondják véleményüket, ott nincs szabadság”.

Orbán Viktor a Magyar Állami Rádiónak ezzel kapcsolatban azt mondta, hogy szerinte elárulják magukat azok, akik pénzt kaptak külföldről, mert nekik nem tetszik a törvény.

"Ambíciónk azonban nem az volt, hogy a kedvükben járjunk, hanem az, hogy ez a jogszabály a magyar nemzet javát szolgálja, és meggyőződésem, hogy jól védi Magyarország érdekeit" - közölte.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!