A katonák között nagy az elégedetlenség a rendkívül alacsony fizetések miatt. A háborús veszteségekről szóló hivatalos jelentéseket is csak kevesen hiszik el.


Litvánián keresztül szökött meg egy orosz helikopterpilóta, aki a BBC-nek elmesélte, hogy hogyan látták belülről társaival az ukrán-orosz háborút.

A 26 éves Dmitrij Misov hadnagy Oroszország északnyugati részén állomásozott, amikor a helikopterét elkezdték felkészíteni a harcra, ebből már tudta, hogy háborút fognak indítani Ukrajna ellen, ezért 2022 januárjában megpróbálta elhagyni a légierőt, ám ez nem sikerült.

Fehéroroszországba küldték, ahol katonai rakományt szállító helikoptereket vezetett. Innen 2022 áprilisában tért vissza oroszországi bázisára, ahol újra megpróbált leszerelni, azonban Putyin részleges katonai mozgósításról szóló rendelete ezt megint megakadályozta.

- magyarázta dezertálásának indokait Misov.

Arról is beszélt, hogy az orosz hadseregben hatalmas az elégedetlenség az alacsony fizetések miatt és nagyon kevesen hiszik el a háborús veszteségekkel kapcsolatos hivatalos orosz jelentéseket.

- mondta.

Idén januárban jelezték neki, hogy Ukrajnába küldik, ezért öngyilkosságot kísérelt meg. Amíg a kórházban lábadozott, olvasott egy cikket egy volt rendőrről, aki sikeresen Lettországba szökött, ezután döntött ő is a szökés mellett.

Félelmetes érzés volt számára éjszaka a határmenti erdőben sétálni, mert attól tartott, hogy a határőrök megállítják és hosszú évekre börtönbe kerül. Végül sikeresen átjutott a határon és most azt tervezi, hogy új életet kezd az EU-ban.

(via Telex)


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!