A miskolci kukakirályként is emlegetett Hercsik István cégét 2019-ben büntette meg a versenyhivatal. Egy kiskapunak köszönhetően azonban tavaly újra elindulhattak a közbeszerzésen a több száz millió forintos munkáért.


Az 5,5 kilométeres kerékpárútszakasz építését a Mento Kft. nyerte el a négy önkormányzat – Tokaj, Bodrogkeresztúr, Mád és Tarcal – által közösen kiírt közbeszerzési pályázaton. A miskolci vállalkozás a munkát az előzetesen becsült nettó 729 millió forintos árnál olcsóbban, nettó 699,5 millió forintért vállalta. A problémák a tavaly júniusi átadás körüli napokban jelentkeztek, majd

Miközben a kivitelező és a közútkezelő vitázik a történtek okairól, egyre több embert foglalkoztat a kérdés, hogy a Mento Kft. egyáltalán hogy végezhette el ezt a munkát?

A Mento Kft.-t az uniós pénzekből megvalósított hulladékgazdálkodási közbeszerzések során kartellezésen kapta a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) több más céggel együtt. Kiderült: a cégek egyeztették árajánlataikat, illetve előre meghatározták, melyikük nyerjen. Ezért összesen 860 millió forint bírságot róttak ki rájuk 2019 végén, a legnagyobb büntetést, 307 millió forintot a Mento Kft. kapta – írja a 24.hu.

A pályázók közötti összejátszás és piacfelosztás a versenyjog szerint a legsúlyosabb jogsértések közé tartozik, ugyanis a túlárazással az adófizetőket károsítják meg.

Ez azt jelenti, hogy az adott cég nem tehet ajánlatot közpénzes megbízásokra és még alvállalkozóként sem kaphat szerepet.

A 24.hu kiderítette: a kartellezés miatt jogerősen elmarasztalt vállalkozásoknak nyitottak egy kiskaput a közbeszerzési törvényben: mentesítést kérhetnek úgynevezett öntisztázási eljárás keretében.

Az eljárás keretében a vétkes cégnek meg kell térítenie az okozott kárt, az illetékes hatóságokkal aktívan együttműködve átfogóan kell tisztáznia az ügy körülményeit, illetve olyan szervezeti és személyi intézkedéseket kell hoznia, mely alkalmas a további jogsértések megelőzésére.

A miskolci kukakirály cége ezt megtette és máris megnyílt az út az újabb, több száz milliós munkához. Az már egy másik történet, hogy a kivitelezés nem sikerült maradéktalanul, a kerékpározni vágyók bánatára.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!