A történész szerint nem igaz, hogy a népbíróság halálra ítélte volna Sulyok Lászlót. Viszont 1944-ben egy szélsőségesen németbarát párt megyei vezetője volt.


Az államelnök apja csak egy szimpla náci szimpatizáns, szélsőjobboldali és antiszemita vidéki ügyvéd volt, nem a kommunista terror ártatlan áldozata – írta Karsai László a hvg360-on megjelent írásában.

Az ügyet a történész azért vette elő, mert Sulyok még az alkotmánybíróság elnökeként úgy nyilatkozott: apját 1946-ban távollétében halálra ítélte a népbíróság. Az ok szerinte az volt, hogy székesfehérvári válóperes ügyvédként elvállalta egy olyan asszony ügyét, akinek a férje később a város párttitkára lett. Szerinte az apja csak úgy tudta elkerülni a kivégzést, hogy tíz évig az ország másik felében bujkált.

Karsai szerint ennek azonban nincs valóságalapja.

– fogalmaz az elsősorban a holokauszt kutatásában elismert történész.

A hatóságok azért figyeltek fel rá, mert 1944. június 17-én a Fejérmegyei Napló Zászlóbontás címmel közölte Sulyok, a Magyar Nemzeti Szocialista Párt Fejér megyei vezetőjének a cikkét. Ebben az ország német megszállását ünnepli azzal, hogy 1944 március végén „végre levegőhöz jutottunk”. A háború után ezért dönthetett úgy, hogy jobban jár, ha elbújik. Ugyanakkor – állítja Karsai – ezért a cikkért aligha ítélték volna halálra, legfeljebb néhány hónap börtönt kapott volna.

Sulyok több ügyvéd kollégája később azt vallotta, hogy a cikk szerzőségét a gyanúsított már annak idején sem vállalta, kettőjük szerint azt egy cisztercita nyilas pap írhatta Sulyok neve alatt. Karsai szerint viszont ügyvéd barátai csak ezzel akarták Sulyok bőrét menteni.

Vagy csak egy nagyon könnyen megtéveszthető, naiv emberről van szó, aki mindent elhisz, amit szülei és/vagy idősebb testvérei neki (be)mesélnek? Neki, mint képzett jogásznak, akinek ismerősei között talán még történészek is vannak, könnyű lett volna ellenőrizni, hogy édesapja neve szerepel-e az 1945 után halálra ítéltek mintegy 500 fős névsorában. Jobb lett volna, ha mielőtt elkezdi terjeszteni, hogy apját a gonosz kommunista népbíróság halálra ítélte, és szegénynek tíz évig kellett bujkálni, először megpróbál utánanézni annak, hogy milyen politikai nézeteket vallott dr. Sulyok László székesfehérvári ügyvéd 1945 előtt”

– írja cikkében Karsai László.

Sulyok Tamás 90-es évek eleji üzleteiről egy korábbi cikkünkben írtunk:


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!