Az alkotmányjogász szerint ugyanakkor a közvetlen elnökválasztás ötletét el kell vetni, mert ez a korlátozott hatáskörök visszaélésszerű alkalmazásához vezetne.


Romokban hever a köztársasági elnök intézménye Karsai Dániel szerint. Az alkotmányjogász azonban úgy látja: el kell vetni a közvetlen elnökválasztás gondolatát.

A kegyelmi ügy kapcsán a Demokratikus Koalíció szombaton aláírásgyűjtést indított a közvetlen elnökválasztásért. Karsai Dániel vasárnapi Facebook-bejegyzésében ezt a témát járta körül.

Ahogy fogalmazott: az elnök alkotmányos feladata kifejezni a nemzet egységét és őrködni Magyarország demokratikus működése felett, szerinte azonban az elöző három elnök (Schmitt Pál, Áder János és Novák Katalin) ezen feladatot nem hajtották végre.

Karsai szerint a következő elnök előtt ezért hatalmas feladat áll: helyre kell állítani az elnök intézményének tekintélyét. Ő azonban úgy látja, hogy a köztársasági elnök közvetlen választása alkotmányjogi szempontból hibás elképzelés. Ehhez alapvetően át kellene írni Magyarország közjogi berendezkedését és az állam tényleges fejévé kellene tenni az államfőt a miniszterelnök helyett.

Szerinte ha ez elmarad, akkor a köztársasági elnök jelentős, de nem túlzottan erős hatáskörei és legitimációja között hatalmas szakadék keletkezik.

„Az államfő jelenleg részben szimbolikus feladatokat lát el. Másfelől meg nagyon is valóságos, de korlátozott jogkörökkel rendelkezik a demokrácia védelme érdekében. Ezek közül a legfontosabb a törvényjavaslatokkal szembeni politikai és alkotmányos vétó. A többi hatásköre is lényeges, mint például a mostanában sokat emlegetett kegyelmezési jog vagy a különböző kinevezési jogosultságok.”

Ahogy fogalmazott: az államfő jelentős szerepe a magyar közjogi rendszerben ugyanakkor fényévekre van a magyar állam tényleges vezetői szerepétől, amire a közvetlen választás felhatalmazást adhatna. Így szerinte a jelenlegi, korlátozott mértékű hatáskörök visszaélésszerű alkalmazásához vezethetne a közvetlen választás.

- sorolta a példákat Karsai.

Tehát szerinte az elnök relatíve szűk hatáskörei és a közvetlen választás jogintézménye között alkotmányjogi szempontból feloldhatatlan ellentmondás feszül, ezért ez az ötletet el kell vetni.

via 24.hu


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!