Nemrég közzétett kérdőívünkben arra kerestük a választ, ki hogyan készül a karácsonyra, lesz-e bármi, ami változik az idei ünnepléskor, megmarad-e az adakozókedv. Az eredményekből az is kiderült, mennyit szánunk a karácsonyi menüre és az ajándékokra - már ha megtartjuk az ajándékozást.

A karácsony a meghitt családi együttlét mellett egyet jelent a költekezéssel, ami egyre nagyobb gondot okoz az infláció miatt. Idén ezért rangsorolnunk kell, és jobban át kell gondolni, hogy mire is költsünk.

Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre kerestük a választ a Tescóval közös kérdőívünkben. Köszönjük a több mint 1000 olvasónk közreműködését, segítségükkel érdekes és hasznos információkhoz jutottunk.

Előre gondolkodunk, tudatosan vásárolunk

Sokat segíthet a költségek kordában tartásában, ha tudjuk, mit is akarunk vásárolni és ahhoz próbáljuk tartani magunkat. A kérdőív kitöltői is ezt a taktikát választják, a legtöbben a karácsonyi menühöz a bevásárlást az ünnepeket megelőző hetekben folyamatosan intézik, figyelve arra, hogy mi hol olcsóbb - 63%-uk választotta ezt az opciót.

Bevásárlásukat sokan intézik online, ugyanis a webshopos beszerzés minden ötödik megkérdezett körében népszerű (20%.)

Az idei karácsony kicsit más lesz, mint az eddigiek

A többség úgy érzi, hogy az idei karácsonykor kicsit kevesebbet kell költenie, ezért bizonyos dolgok másként lesznek, mint eddig.

A válaszolók több mint egyharmada (37%) a karácsonyi menün próbál majd spórolni azzal, hogy egyszerűbb fogásokat választ. A karácsonyi menü a megkérdezettek számítása szerint több mint 50.000 Ft-ba kerülnek majd - legalábbis egynegyedük (27%) így vélekedik. 22% pedig 30.000 és 40.000 Ft között tervez költeni a menüre. Minden ötödik válaszadó emiatt a vendégségeket fogja vissza (21%), 100-ból 10 válaszolónál pedig karácsonyfa sem lesz.

Az ajándékok beszerzése tekintetében megoszlanak a taktikák

A többség (24%) karácsony előtt egy-két héttel vásárolja meg az ajándékokat, de majdnem ugyanennyien (23,21%) már november közepén, a különböző akciókat kihasználva kezdik meg az ajándékok beszerzését - a 18-35 éves korosztály még lelkesebben választja a novemberi akciókat (28%). A válaszolók egyhatoda (17%) akár már hónapokkal karácsony előtt beszerez ajándékokat.

A karácsonyi ajándékokra jellemzően 20.000 Ft alatti összeget szánnak a válaszolók (42%). A megkérdezettek egyharmada 20.000 és 50.000 Ft között kíván költeni (32%). 100-ból négyen 150.000 Ft-nál is nagyobb összeget fordítanak majd az ajándékokra idén.

Nem csökken az adakozási kedv

A válaszolók közel egyharmada (31%) idén is mindenképpen részt vesz valamilyen jótékonysági akcióban, hogy adományával másokon segíthessen, 27% viszont meggondolja, hogy idén az anyagi keretei ezt lehetővé teszik-e. 27% pedig azt válaszolta, hogy eddig sem volt rá jellemző az adományozás, és most sem fog ez megváltozni.

Aki fog adományozni, az leginkább egy megbízhatónak ítélt szervezet adománygyűjtésébe száll be (22%). 16% pénzt utal egy segélyszervezetnek, míg 13% egy megbízhatónak ítélt cég (pl. üzletlánc) által szervezett akcióban vesz részt.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!