A Duna vízszintje várhatóan 8,5 méternél fog tetőzni, ami azt jelenti, hogy nem éri el a 2013-as rekordmagasságot. A védekezés ettől még teljes gőzzel folyik.


Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere a Római-partnál, a Királyok útja-Nánási útnál található gát mellől jelentkezett be kedden, ahol a szakemberek épp agyaggal erősítik a gátat. Ez a rész az árvízi védekezés egyik leggyengébb pontja, ezért van most itt szükség erősítésre – mondta a városvezető.

A sziget déli bejáratát, ami a Margit híd felől van, kedden lezárták, és valószínűleg az Árpád híd felőli részt is zárni kell, bár ott még biztosítani kell egy szálloda működését.

Karácsony szerint Budapest holnaptól vagy legkésőbb csütörtök délelőtt teljes mértékben felkészül a Duna tetőzésére. A Fővárosi Vízművek csapata pedig azon dolgozik, hogy a vízszolgáltatás zavartalan legyen.

Az Óbudai-sziget esetében nem védekeznek, mert az árvízvédelmi területnek minősül. A hidakat lezárják, a vagyontárgyakat kimenekítik, és lekapcsolják az áramot. Karácsony hozzátette, hogy a sziget ártéri galériaerdőként funkcionál, és az itt végzett védekezés csak emelné máshol a vízszintet.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!