A kormányzópárt, a Jog és Igazságoság (PiS) a legtöbb szavazatot szerezte, de messze járt az abszolút többségtől. Az ellenzék alakíthat kormányt Donald Tusk vezetésével.


Befejeződött Lengyelországban a szavazatok összesítése: a 100 százalékos feldolgozottság alapján a Jog és Igazságosság megnyerte ugyan a parlamenti választásokat, de nem szerzett elég mandátumot a kormányalakításhoz.

A 24.hu foglalta össze, hogy 100 százalékos feldolgozottságnál kiderült, hogy Jaroslaw Kaczynski által vezetett kormányzópárt, a Jog és Igazságoság (PiS) megnyerte a választásokat, de nem szerzett abszolút többséget, és a szóba jöhető egyetlen koalíciós partnerével, a Konföderációval összefogva sem szerezheti meg a kormányzáshoz szükséges többséget, mert arra csak a Donald Tusk által irányított ellenzéki összefogásnak van esélye.

A parlamentbe jutott pártok a következő eredményt érték el:

Baloldal: 8,61 százalék

Konföderáció: 7,16 százalék

A végleges eredmények alapján a lengyel parlamentben várhatóan a következőképpen alakulnak majd a mandátumarányok:

Harmadik Út: 61 mandátum

Baloldal: 30 mandátum

Konföderáció: 15 mandátum.

Ezek az eredmények pedig azt jelentik, hogy minden bizonnyal kormányváltás jöhet Lengyelországban, a KO és a Harmadik út a Baloldallal kiegészülve kényelmes többséggel irányíthatja az országot.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!