Az Energiaügyi Minisztérium közlése szerint a háztartási napelemek a hazai naperőművi kapacitásban túllépték a 40 százalékot, és már több energiát adnak, mint Paksi Atomerőmű.


Egyre több magyar háztartásban telepítenek naperőművet, ezek kapacitása pedig jelentősen növeli a zöldenergia-termelést - derül ki az Energiaügyi Minisztérium közösségi oldalán megjelent közleményből. Mint írják:

• A főként családoknál működő kisebb napelemes rendszerek száma novemberben felülmúlta a negyedmilliót. Az év végéig telepített újabb létesítményekkel 255 ezer fölé futott fel a teljesítmény. Az előző évtized végéhez képest ez több mint négyszeres bővülés.

• 2023-ban minden eddiginél nagyobb mértékben, 85 ezerrel nőtt az 50 kW alatti naperőművek száma.

• A korábbi várakozás 2030-ra valószínűsítette a 200 ezres szint elérését, amelyet tavalyra teljesítettek, sőt nagymértékben meghaladták.

• A háztartási méretű kiserőművek teljesítménye egy év alatt 2300 megawatt fölé nőtt (ez már több, mint a Paksi erőmű által termelt 2000 MW). Részarányuk a hazai naperőművi kapacitásból ezzel túllépte a 40 százalékot.

• A kormány a Napenergia Plusz Programban akár 5 millió forint támogatást adnak. A saját célra megtermelt és későbbi fogyasztásra félretehető tiszta energiával az áramszámlák csökkenhetnek - írják.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!