Popzenészek generációira volt hatással, de a magánéletben nem volt mindig szerencséje. 80 éves az amerikai folk zene egyik legnagyobb alakja, Joni Mitchell.


80 éves Joni Mitchell, a 20. század második felének egyik legsokoldalúbb énekese. A kerek évforduló alkalmából összeszedtünk néhány érdekességet róla.

1943. november 7-én született Kanadában Roberta Joan Anderson néven. 9 éves korában elkapta a poliovírust, hetekig feküdt. A betegség következtében legyengült a balkeze, ezért amikor megtanult gitározni, alternatív hangolással kompenzálta ezt a hátrányt. Ezt a sajátos hangolást később a dalaiban is felhasználta.

Mitchell nem volt jó tanuló, a festés érdekelte, egy rövid ideig zongorázni is tanult. Szeretett volna gitározni, de édesanyja ellenezte, mert a country zenével azonosította és „mucsai” hangszernek tartotta. Ezért a lány először ukulelén kezdett játszani.

Calgaryban az Alberta Művészeti Egyetemre járt, de egy év után otthagyta.

Az iskola után egy kávézóban dolgozott.

20 évesen elindult Ontarióba, miután közölte anyjával, hogy folk énekes lesz Torontóban. A három napos vonatúton komponálta első saját dalát, ez volt a Day Aftter Day.

1965-ben született meg lánya, de mivel nem volt képes gondoskodni róla, örökbe adta. Az énekesnő egész sokáig titokban tartotta ezt, bár több dalában is feldolgozta a témát. Végül 1993-ban Mitchell egy régi szobatársa eladta a sajtónak a sztorit. Az énekesnő és a lánya végül 1997-ben találkoztak személyesen.

A művésznő nem sokkal lánya örökbeadása után ismerkedett meg Chuck Mitchell amerikai folk énekessel. A férfi beszélte rá, hogy költözzön Amerikába, ahol együtt kezdtek zenélni. Még abban az évben összeházasodtak, Joni ekkor vette fel a Mitchell nevet a férje után. 1967 elején elváltak, az énekesnő ezután New Yorkba költözött.

1968-ban jelent meg az első szóló albuma, a Song to a Seagull. Ezután turnézni kezdett, és hamar elég népszerűvé vált ahhoz, hogy 1969-ben megjelenhessen második lemeze is, a Clouds. Mindkét album borítóját maga Mitchell tervezte és festette. 1970-ben a Clouds meghozta neki az első Grammy-díjat is.

Harmadik albumán, a Ladies of the Canyonon kapott helyett egyik legismertebb dala, a Big Yellow taxi című portest song. A Ladies of the Canyon után úgy döntött, egy évig nem turnézik, inkább írni és festeni fog. Ennek ellenére 1970-ben a Melody Maker őt választotta az év női előadójának.

Az 1975-ös The Hissing of Summer Laws lemezén, a The Jungle Line című dalban afrikai zenészekkel felvett mintákat használt, ami akkor még újdonságnak számított, csak később vált széles körben népszerűvé a popzenészek között.

Mitchell az 1976-os Hejirát tartja az egyik legegyedibb lemezének. A dalokat egy hosszú autóút során írta, amikor egyedül vezetett Main államból Kaliforniába.

– nyilatkozta.

Habár az album nem fogyott olyan jól, mint korábbi lemezei, mégis fontos helyen áll az énekesnő munkásságában.

Az 1982-es Wild Things Run Fast albumon poposabb dalok szerepelnek. Hosszú idő után sikerült újra felkapaszkodnia a slágerlistákra, egészen a 25. helyig. Még ugyanebben az évben feleségül ment Larry Klein basszusgitáros-hangmérnökhöz. 1994-ig voltak együtt.

1985-ben a Dog Eat Dog albumon megjelent Tax Free című dalban a tévés igehirdetőket kritizálta, amiért sok támadást kapott egyházaktól. Ugyanakkor az Episzkopális Egyház gratuláló levelet küldött neki.

1990-ben fellépett a Roger Walters által szervezett The Wall koncerten a berlini falnál. Ám a rajongók szemében az 1994-es Turbulent Indigo című, kétszeres Grammy-díjas album jelentette Mitchell igazi visszatérését.

A 90-es években jelentős változás állt be a hangjában. Kisebb lett a hangterjedelme, a hangszíne rekedtesebbé vált.

A 2000-ben kiadott Both Sides albumon főleg jazz sztenderdeket dolgozott fel, de két saját klasszikusát, az A Case of You-t és a Both Sides Nowt is felénekelte új hangszínére igazítva. Utóbbi dal hallható az Igazából szerelem című filmben is.

A 2007-es Shine pályafutása egyik legsikeresebb albuma, 14. lett az amerikai slágerlistákon.

2009-ben Morgellon-szindrómája lett, ami egy pszichoszomatikus betegség, 2015 márciusában pedig agyvérzést kapott, Túlélte, de lassan ment a felépülés, újra meg kellett tanulnia járni.

2017 óta Joni Jam néven zenei összejöveteleket szervez az otthonában, Laurel Canyonban. Megfordult nála Elton John, Paul McCartney, Harry Styles, Chaka Khan és Herbie Hancock is.

2022-ben követelte, hogy a Spotify távolítsa el a dalait a felületéről. Barátjával, Neil Younggal szolidarított így, aki egy Spotifyon hallható podcastban elhangzott, a Coviddal kapcsolatos álhírek miatt tiltakozott.

2023-ban Gershwin-díjat kapott az életművéért. Olyan előadókra volt hatással, mint Taylor Swift, Björk, Prince vagy David Gilmour.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!