Ezzel lezárult a találgatások időszaka: valószínűleg a most 80 éves elnök lesz a demokraták fő jelöltje a 2024-es elnökválasztáson. Még az sincs kizárva, hogy ellenfele ismét Donald Trump lesz.


Mintegy 18 hónappal az amerikai elnökválasztás előtt Joe Biden jelenlegi demokrata párti elnök bejelentette, hogy újraindul a posztért.

Biden azzal rúgta be a kampányát, hogy szavazzanak rá, és ő megmenti a demokráciát. Kevesebb, mint három évvel azután, hogy a republikánus Donald Trump felett aratott győzelmét követően a normalitás visszatérését, az ország egyesítését ígérte.

– mondta a friss kampányvideóban.

2020-as választási kampányát Biden arra építette föl, hogy ő nem Trump, de a CNNelemzése szerint ezúttal ez kevés lesz a győzelemhez. Arról is meg kell győznie a szavazókat, hogy az ő elnöksége idején jobb az élet, mint amikor Trump volt hatalmon.

Felmérések azt mutatják, hogy még a demokrata párti szavazók nagy része sem tartja jó ötletnek Biden újraindulását. Politikájának elfogadottsága országosan 45 százalék alatti, igaz, nem könnyű helyzetben kellett kormányoznia: először a pandémiara, most pedig az inflációra kell megoldást találnia.

A 76 éves Donald Trump a múlt hónapban jelentette be, hogy ismét ringbe száll az elnöki posztért, és úgy tűnik, személye továbbra is fenyegetést jelent a demokráciára. Első kampányeseményén, Texasban kijelentette: „Vagy a mélyállam rombolja le Amerikát, vagy mi romboljuk le a mélyállamot.”

Megfogadta, hogy megtisztítja az igazságügyi rendszert a gengszterektől és a bűnözőktől, majd hozzátette:

Az, hogy az egyes pártok elnökjelöltje végül valóban Biden és Trump lesz-e, egyelőre még a jövő zenéje, másfél év nagy idő.

(via CNN)


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!