Érdekes tanulmány jelent meg a Scandinavian Journal of Pain tudományos folyóiratban: azok, akiknek nincs partnerük, alacsonyabb fájdalomküszöbbel rendelkezhetnek, mint azok, akik párkapcsolatban élnek. Sőt, különbség volt akkor is, ha valakivel ott volt a partnere fizikailag is, vagy ha csak távolról érezhette a támogatását.

Az Orvosi Informatikai és Egészségtudományi Egyetem (Ausztrália) és a spanyol Baleár-szigeteki Egyetem (Palma de Mallorca, Spanyolország) kutatói 48 heteroszexuális párt vizsgáltak meg azért, hogy kiderítsék, hogyan reagálnak a nyomásfájdalomra akkor, ha a párjukkal vannak, és akkor, ha a párjuk nincs fizikailag mellettük.

Fotó: iStock

Kiderült, hogy a vizsgált férfiak és nők is magasabb fájdalomküszöbről számoltak be akkor, ha a párjuk is jelen volt, és sokkal érzékenyebbek voltak a fájdalomra, ha nem volt velük.

A partnerek empátiája csökkentette a fájdalomérzetet mind rövid, mind hosszú távon.

A kutatók azt is kiderítették, hogy a szétválasztott pároknál már csak az jár rosszabbul, ha a fájdalmat nézzük, akinek egyáltalán nincs párja: nekik ugyanis átlagosan még alacsonyabb a fájdalomküszöbük, és intenzívebben érzékelik a fájdalmat még azoknál is, akik fizikailag nincsenek együtt a párjukkal. A távoli empátia is működik ugyanis egy bizonyos szintig, legalább is ez derült ki a fent említett kutatásból.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!