Több mint két éves tárgyalás után szerzett kisebbségi tulajdonrészt a Tiborcz Istvánnal is üzletelő vállalkozó. A kormány az elmúlt években többször is jelezte, hogy szeretné, ha több lánc kerülne magyar kézbe.


A Telex írta meg, hogy Jellinek Dániel Indotek-csoportja a francia Auchan hazai hipermarket-üzletében 47 százalékot vásárolt, ugyanakkor 100 százalékos részesedést szerzett az úgynevezett korzó-üzletben.

Minden bizonnyal ez a lépés összhangban van azzal a kormányzati törekvéssel, hogy több lánc kerüljön magyar kézbe. Nem mellékes, hogy Jellinek Dániel Tiborcz Istvánnal is gyümölcsöző üzleti kapcsolatokat ápol.

Ahogy a cikkben olvasható, a történet nem a közelmúltban kezdődött, a felek már több, mint két éve tárgyalnak. Az is tény, hogy az Indotek és az Auchan szerződéses kapcsolatai régóta szerteágazóak: több Auchan áruház Indotek bevásárlóközpontokban működik. Az, hogy konkrétan ez a tárgyalási folyamat ilyen hosszadalmas volt, több okra, elsősorban a Covid utáni bizonytalanságokra, a felpörgő inflációra, azaz a viharosan változó gazdasági környezetre vezethető vissza. Ilyenkor arról készültek sorra a szakértői anyagok, hogy a változó környezet mennyire értékeli át az üzletet, ami döntően befolyásolja a tárgyaló felek pozícióit.

A Telex megkérdezte Jellinek Dánielt, hogy miközben a kormány a hazai kiskereskedelmet akarja előnybe hozni a külföldi versenytársakkal a szemben, a kialakult helyzetben minek számít majd az Auchan, ahol most 53-47 százalék lesz a külföldi és a magyar arány. A NER-közeli üzletember ezt így kommentálta:

Bár Jellinek NER-beágyazottsága nem kérdés, de elgondolkodtatóak azok a szavai is, melyeket a Telex ilyen kapcsolatokat firtató kérdésére válaszolt: cége mostanában megvalósított 20 tranzakciójából 1-2, ha magyar, de a hazai sajtó következetesen csak azokról a megállapodásokról írt, amelyeket Tiborcz Istvánnal kötött.

Olyan üzlet, mint az Indotek-Auchan megállapodás, vagyis „egy nagy multi és a magyar üzletemberek joint venture-je nagyon ritka Magyarországon, mert kevés olyan partnerség van, ahol a magyar felet el tudják fogadni a nemzetközi üzleti körök” – zárja cikkét a Telex.

ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!