Két nő azt állítja, ellenőrök 25 ezer forintot követeltek tőlük érvénytelen jegyekre hivatkozva. A vitából bántalmazás lett, miközben antiszemita megjegyzések is elhangoztak.


A Ynet izraeli lap beszámolója szerint izraeli turisták konfliktusba keveredtek két jegyellenőrrel a budapesti metróban. A két nő azt állítja, megpróbálták lehúzni őket, a vita tettlegességig fajult, a rendőrség pedig nem volt segítőkész – írja az RTL.

Tamar Jordani 48 éves jeruzsálemi tanárnőt és 65 éves édesanyját csütörtökön megállította két jegyellenőr, amikor el akarták hagyni az egyik metróállomást. Az mondták az izraeli turistáknak, hogy nem érvényes a jegyük, mert elhagyták a belvárost.

Tamar elmondása szerint az ellenőrök egy olyan sarokban álltak, ahol nem látott rájuk térfigyelő kamera, és nem igazolták magukat. „Követelték, hogy fizessünk 25 ezer forint bírságot, és még azt is javasolták, hogy ha készpénzben fizetünk, akkor adnak nekünk kedvezményt, a felével megúszhatjuk. Rettenetesen ijesztő volt. Úgy döntöttünk, hogy felhívjuk a rendőrséget, és ezt közöltük az ellenőrökkel” – mondta a 48 éves jeruzsálemi tanárnő.

Az ellenőrök végül jegyzőkönyvet vettek fel.

„Ekkor úgy döntöttem, hogy nem adom fel, mert elkezdtek antiszemita megjegyzéseket tenni. Természetesen az útleveleinkből tudták, hogy izraeliek vagyunk. Az egyik ellenőr azt mondta nekünk, »Zsidók, menjetek Izraelbe!«, és eközben obszcén antiszemita gesztust mutatott, a zsidók nagy orrát imitálva” – mondta Tamar.

A helyszínre érkező rendőrök a két izraeli nőt és a két ellenőrt is bevitték kihallgatásra a rendőrkapitányságra.

Az izraeli tanárnő szerint nyolc órát töltöttek a rendőrségen, ahol nem voltak segítőkészek, még egy pohár vizet sem kaptak.

A történtekkel kapcsolatban az RTL megkereste a Budapesti Rendőr-főkapitányságot és a Budapesti Közlekedési Központot, de egyelőre nem kaptak választ.

A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) az rtl.hu-val közölte: értesültek az esetről, és mindent megtesznek, hogy annak körülményeit részletesen kivizsgálják.

A BKK azt írta, hogy „jelenleg rendelkezésre álló információink alapján az izraeli állampolgárságú utasok érvénytelen, utazásra nem jogosító jeggyel vették igénybe a BKK szolgáltatását, ezért jegyellenőreink az ellenőrzés során pótdíjazási eljárást indítottak”.

„Az üzletszabályzat és a díjszabás alapján 25 ezer forint pótdíjat köteles fizetni az ügyfél, aki érvénytelen jeggyel utazik, a pótdíj mértéke viszont 12 ezer forintra mérséklődik, ha a pótdíjazás során a helyszínen kiegyenlítik”.

A BKK illetékesei úgy tudják, hogy a vita akkor alakult ki az érintettek között, amikor a pótdíjazási eljárás során „az utasok átadták az útlevelüket adatfelvétel céljából”.

ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!