Büntetőfékezéssel állították meg a jegyellenőrök az egyik távolsági buszt nem messze Dunaújvárostól - számolt be az RTL Híradó.

A Volánbusz sofőrje szerint az ellenőrök a 6-os főúton, először hangos dudálás kíséretében megpróbálták leszorítani, majd vészfékezéssel megállásra kényszerítették őket. A két jármű össze is koccant, de senkinek nem esett baja.

A kocsi látszólag csak egy sima személyautónak tűnt, semmilyen hivatalos jelzés nem volt rajta a sofőr szerint.

Az ellenőrök ezután kiszálltak a kocsijukból és a buszvezető állítása szerint- az első ajtón hangosan dörömbölve azt követelték, hogy engedje fel őket.

Az egyik utas emiatt kérdőre vonta az ellenőröket, akik válaszul állítólag azzal fenyegették meg az egyébként érvényes jeggyel rendelkező utast, hogy leszállítják a buszról. A sofőr szerint az ellenőrzés ideje alatt a busznak a főút közepén kellett rostokolnia, az ellenőrök autójának szélvédőjére pedig csak azután került fel ez a felirat, hogy beértek Dunaújvárosba.

hirdetés

A Volán Zrt. az RTL híradó megkeresésére azt írta, hogy az ellenőrzést egy külső szolgáltató végzi, de az általános szabály az, hogy a járműveket csak a KRESZ betartásával lehet kiinteni a forgalomból, az ellenőrök pedig csak a járat kijelölt megállójában szállhatnak fel a buszra.

A Közlekedési Dolgozókat képviselő szakszervezet szerint a Volánnál bevett gyakorlat az úgynevezett bokorugró ellenőrök bevetése.

"Ez több évtizedes módszer, máskor is szokták alkalmazni, amivel a szakszervezet soha nem értett egyet. Ezzel szemben mi azt támogatjuk, hogy felszáll a megállóban az ellenőr, leellenőrzi a járatot... és amikor két három, vagy ha hosszabb megállóhely van a következő megállóhelyen leszáll és visszaszáll az autóba, amivel ugye ők utaznak, és ez lenne egy normális ellenőrzés"

- mondta az RTL Híradónak a Közlekedési Dolgozókat képviselő szakszervezet elnöke.

A rendőrség közúti veszélyeztetés gyanúja miatt nyomoz az ügyben.

Az RTL Híradó riportja:



hirdetés