A bukott brazil elnök ellen több büntetőjogi eljárás is folyt, amikor elrejtőzött a magyar követségen. Ez bizonyíthatja, hogy előzetes letartóztatás nélkül szökésre készülhet.


Akár előzetes letartóztatásba is kerülhet Jair Bolsonaro 2022-ben megbukott brazil elnököt azért, mert februárban két napot a brazíliai magyar nagykövetségen töltött – írja a brazil O Globo után a 444.hu. A lap bírák, ügyészek és büntetőjogászok szakvéleménye alapján arról ír:

Bolsonaro néhány nappal azután jelent meg a magyar nagykövetségen, hogy Alexandre de Moraes legfelsőbb bírósági bíró elrendelte útlevelének bevonását. A lap által megkérdezett jogászok úgy látják, ez bizonyíték lehet arra, hogy Bolsonaro, mint vizsgált személy, szökni akart. Ez pedig elég az előzetes letartóztatás elrendeléséhez.

Bolsonaro ellen Brazíliában több büntetőjogi eljárás indult, mióta elvesztette a hivatalát. Házkutatást tartottak az otthonában, mobiltelefonját és útlevelét elkobozták, több szövetségesét és korábbi segítőjét pedig letartóztatták. Az ellene indított ügyek számos vádat tartalmaznak, a legsúlyosabb szerint több miniszterével és segítőjével összeesküvést szőtt, hogy megpróbálják megtartani a hatalmat, miután vereséget szenvedett a választásokon.

ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!