Talán nem is tudtál róla, hogy Békéscsaba az ország egyik, kerékpárutakkal és bringás szolgáltatásokkal legjobban ellátott vidéke. Most adunk néhány tippet, hogy mit érdemes felfedezni a Viharsarok gyöngyszemében és környékén.


Viharsarok, kolbász, sörök, Munkácsy Mihály – valószínűleg ezek közül valamelyik ugrik be a messziről érkező turistának először, ha Békéscsaba kerül szóba. Azt viszont minden bizonnyal kevesen tudják, hogy a fentiekhez néhány éve bőven felfejlődött már egy újabb „csabaikum”: a példás kerékpárút-hálózat.

Persze ha úgy vesszük, nincs ebben semmi meglepő: a várost a földrajzi adottságok, az alföldi elhelyezkedés predesztinálja arra, hogy a bicikli teljesen alapvető közlekedési eszköz legyen. Békéscsaba (és környéke) azonban eggyel túllépett ezen, és komplett stratégiát dolgoztak ki arra, hogyan csináljanak a megyeszékhelyből lényegében egy biciklis paradicsomot. Ha valaki azt gondolja, túlzok, elég csak a tényeket nézni: a vidéki városok közül nemcsak Békéscsabán kerékpároznak a legtöbben rendszeresen, de a viharsarki Amszterdamban ez a szám magasabb, mint a második és harmadik helyezett Debrecenben és Miskolcon együttvéve.

Ezt már – sok más érdekesség mellett – Opauszki Zoltántól, a Békéscsabai Turisztikai Egyesület elnökétől, helyi önkormányzati képviselőtől tudtuk meg. Számokban is kifejezte, mit jelentett pontosan a környéken a bringás fejlesztés: 15 évvel ezelőtt 15 kilométer hivatalos kerékpárútról lehetett beszélni a városban, ez mára 105 kilométerre duzzadt. És ez még nem minden.

ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!