Tervezett intézményen kívüli szülésnek indult a történet, de a szomszéd emlékezetessé tette. Bár tizenegy éve rendezett a jogiszabályi környezet, minderről sokan még mindig nem tudnak semmit.


Elszomorító történetet osztot meg az Otthonszülés – Életfa Bábapraxis Facebook közösség.

Egy tervezett a jogszabályi feltételeknek mindenben megfelelő otthonszülést zavart meg a türelmetlen szomszéd, először a „folyamatos gyereksírásra” hivatkozva, később, amikor rájött, hogy szülés történik a szomszédos lakásban, akkor (feltehetően tudatlanságból)

Ahogy a bejegyzésben olvasható, a szomszéd

És hívta a rendőröket. És megérkeztek a mentőegységek, több is.

A kedvetlen, bosszúálló szomszéd nem csak hogy félretájékoztatta a rendőröket, pontosan tudta hogy nem erős érv egy újszülött sírása, ezért női sikolyokról is tájékoztatta őket, feltételezése szerint itt valaki(k) meg fog(nak) halni…, de feltartotta a rendőröket és több mentőautót is a valótlan állításai miatt. Nem utolsó sorban minket, jelenlévő szülésznőket is.”

A rendelet a továbbiakban szabályozza, milyen feltételeknek kell megfelelni a szülés helyszínének és milyen műszerezettséggel kell rendelkeznie a helyszínen a szakszemélyzetnek.

Végül, szerencsére a kiérkező rendőrök és mentősök megfelelően tájékozottak voltak a jogi környezetet illetően és nem avatkoztak az eseményekbe, de mind a fiatal család, mind a szülésen dolgozó szülésznők egy keserő tapasztalattal lettek gazdagabbak, ahogy írják:


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!