Budapesten az V. kerület, a megyeszékhelyek között Székesfehérvár, a városok összehasonlításában pedig Budaörs végzett az első helyen.


Az V. kerület a legfejlettebb a fővárosi kerületek közül, derül ki a Egyensúly Intézet településéket vizsgáló kutatásából. A második helyen az I., a harmadik helyen pedig a VI. kerület végzett. A legdinamikusabban fejlődő budapesti kerületek sorrendben az V., a XIII. és a IX. kerület lettek.

Jelentősen csökkent például az ezer főre eső bűncselekmények száma, miközben az egy lakosra jutó nettó belföldi jövedelem számottevő mértékben emelkedett. Ezen felül érdemben nőtt az egy főre jutó iparűzésiadó-bevétel, a gimnáziumi tanulók ezer főre vetített száma, továbbá az egy főre jutó önkormányzati bevételek összege is.

„Aggodalomra ad okot, hogy 2021-ben már jóval többen vándoroltak ki a fővárosból, mint ahányan beköltöztek (1000 lakosra már 7 kivándorló jut)” – írja az Egyensúly Intézet.

A Fejér megyei város Győrt előzte meg a sorrendben. Fehérvár előretörése több tényezőnek köszönhető, ilyen például, hogy jelentős mértékben növekedett a diplomások aránya (22 százalékról 25-re), az átlagos négyzetméterárak (164 ezerről 475 ezer forintra), valamint az 1000 lakosra jutó lakásépítések száma. Ugyanakkor itt nőtt a leggyorsabban a gyermekek és az idősek aránya az aktív korú lakosságra vetítve a megyeszékhelyek kategóriájában.

A második helyen végzett Győrben a legmagasabb az egy főre eső nettó belföldi jövedelem és az ezer lakásra jutó lakásépítések száma, illetve itt a legalacsonyabb a nyilvántartott álláskeresők aránya.

A legalább 15 000 lakosú települések között a Budaörs, Biatorbágy, Gödöllő, Paks, Veresegyház sorrend alakult ki.

Az intézet minden évben közzéteszi településindexét, hogy követhető legyen az egyes magyar települések fejlődésének üteme.

(Forrás: Portfolio)

ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!