A szakember szerint a kiirtásuk lenne a megoldás, mert ha a helyzet nem változik, akkor ellepik az egész országot.


Komoly természeti és gazdasági károkat okoznak a nutriák hazánkban. A rágcsálók inváziószerűen terjednek és a Dunántúlt már szinte teljesen ellepték - írja a 24.hu.

A hódhoz hasonló patkányszerű állat Dél-Amrikában volt őshonos, a spanyol hódítók ismerkedtek meg vele először. Húsa és prémje miatt kedvelték meg, akár az indiánok. A magyar megnevezése szerint hódpatkánynak hívják a hatalmas fogakkal rendelkező állatot.

A vízhez kötődő életmódja mellett rágcsáló állat nagy tempóban szaporodik és kártékony mivolta miatt jobb lenne megszabadulni tőle - vélik a szakemberek.

A lapnak Dr. Katona Krisztián biológus, a MATE Vadbiológiai és Vadgazdálkodási Tanszékének docense elmondta, hogy az állatot elsősorban értékes bundája miatt tenyésztik szerte a világban. Ám sokan közülük megszöktek, vagy a divat változása miatt a farmokat felszámolták és az állatokat elengedték.

Szaporodásuk miatt nálunk már egy 2010-es kormányrendelet

Az Európai Unió pedig 2016-ban minősítette az idegenhonos inváziós fajok közé, amelyek ellen közös és egységes fellépésre van szükség.

A hódpatkány a világ legnagyobb rágcsálói közé tartozik. Testhossza 40-70 centiméter, farka 30 centi, 6-8 kilogramm. Vízfolyások, tavak mentén él a partfalba ásott kotorékban. Kiváló úszó, de a part menti sávban táplálkozik. A szárazföldön kissé esetlenül mozog, könnyű csapdába ejteni. Ugyanakkor agresszív és veszélyes metszőfogait jól használja védekezésre is. Rengeteg növényt esznek, da kagylót is fogyaszt. A vetéseket is szívesen dézsmálja. Hazánkban nem vadászható.

A küzdelemben és a kutatásokban a lakosság is sokat segíthet azzal, ha nutria megfigyeléseit megosztja a szakemberekkel ezen a honlapon.

ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!