Komoly veszteséggel zárta az évadot a budapesti Nemzeti Színház. A Vidnyánszky Attila vezette intézmény ugyan hatalmas összegű támogatásokat kapott, mégis rossz üzleti évet zárt.

150 millió forint volt a vesztesége

- írta a hvg.hu. A kormányzat a múlt évben 1,8 milliárdot adott állami támogatásként, és további összeget utalt az EMMI és a Nemzeti Kulturális Alap is a Vidnyánszky Attila vezette intézménynek. Például a nemzetközi színházi fesztiválra 200 milliót kaptak, míg a Csíksomlyói passió csíksomlyói bemutatójára 33,5 milliót - derült ki az éves beszámolóból.

A nézőszám is alacsony volt,

a nagyszínpadi előadásokra minden második jegy ingyenes volt, ezzel töltötték fel a széksorokat. A jegyekből 100 milliós bevételük volt (ami a 2017-es bevételnél is kevesebb), az ehhez kötött tao-s támogatásból pedig 76 milliót kaptak. A pótlásra egy erre a célra létrehozott alapból idén 400 millió forintra számíthatnak.

Tavaly 4 játszóhelyen 396 előadást tartottak, amikre 64 ezren vettek jegyet.

A látogatószámot az ingyenes (diák) jegyekkel 107 ezerre tolták fel, bár azt már nem lehet ellenőrizni, hogy a grátisz jegyesek el is mentek-e az előadásokra.

Fotó forrása: Wikipédia