Ellenzéki oknyomozók szerint az orosz elnök nyugati cégek segítségével, a háborús szankciók megkerülésével újíttatta fel a hajót mintegy 11,2 milliárd forintért.


Vlagyimir Putyin Graceful nevű, mintegy 100 millió dollár (35,2 milliárd forint) értékű szuperjachtját nyugati cégek közreműködésével építették át, megkerülve a háborús szankciókat – írja az RTL a bebörtönzött orosz ellenzékihez, Alekszej Navalnijhoz köthető Antikorrupciós Alapítvány jelentésére hivatkozva.

Emellett 6 millió rubelért (22 millió forintért) szőnyegeket vásároltak a hajóra, illetve egy olyan beltéri úszómedencét is kialakítottak rajta, amely gombnyomásra táncparketté alakítható. A szuperjachton van még szauna, zongora és egy 12 fős étkező is, az üzemeltetésért pedig Putyin testőrsége, a Szövetségi Védelmi Szolgálat felel.

Az orosz Antikorrupciós Alapítvány szerint Putyin szuperjachtját német, olasz, török és észt cégek újították fel teljeskörűen. A jelentés arra is kitér, hogy az orosz elnök a luxushajót Németországból mentette ki néhány héttel az Ukrajna elleni háború megkezdése előtt, így megakadályozta, hogy a nyugati szankciók nyomán lefoglalhassák a Gracefult, mint ahogyan azt megtették több orosz oligarcha nagy értékű vagyontárgyával.

Mészárost és feleségét, Várkonyi Andreát nemrég a 27 milliárd forintos, 62 méter hosszú Rose d'Or (Arany Rózsa) luxusjachton fotózták le Málta, Olaszország és Monaco vizein. A Sanlorenzo hajógyár által épített és 2023-ban átadott Rose d'Or az Euroleasing Pénzügyi Szolgáltató Zrt. tulajdonában van, amely a Mészáros Lőrinchez köthető Magyar Bankholding érdekeltségébe tartozik. Az Arany Rózsa fedélzetén egyebek mellett található két medence, 6 kabin 12 vendég fogadására, és akár 13 fős legénység is szolgálhatja az utasok kényelmét.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!