2020 januártól illetékmentes lesz a 20 ezer forint alatti sárga csekkes befizetés - legalábbis, ha a parlament elfogadja a jövő évi adótörvények erre irányuló módosítását. Így a csekkes befizetésekre hasonló szabályok lennének érvényesek, mint az elektronikus átutalásokra.


A módosítás célja, hogy kiegyenlítség az érintett fizetési műveletekre vonatkozó illetékterheket - mondta a Világgazdaságnak a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter, Bártfai-Mager Andrea sajtóosztálya. Az illetékmentesség azonban csak látszólagos. Mint a lap felhívja a figyelmet, a csekkek kibocsátói a közmű- és egyéb szolgáltatók, ők fizetnek a Magyar Postának a szolgáltatásért, akik a sárga csekk költségét jogszerűen átháríthatják a fogyasztókra.

A helyzet a banki átutalásokkal sem jobb, mert a szolgáltatók csak a saját hasznuk terhére adhatnak kedvezményt az ügyfeleiknek, ha ők a sárga csekk helyett az átutalást, a bankkártyás fizetést, esetleg a csoportos beszedési megbízást választják. Megoldást jelenthetne, ha a sárga csekkel ellentétben a valóban az ügyfelek által fizetett költséggel bíró csoportos beszedéseknél is eltörölnék az illetéket 20 ezer forintos értékhatárig - olvasható a napilap keddi számában.

Kiemelt kép: MTVA/Bizományosi/Faludi Imre


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!