A lakosság mellett a taxik és a mezőgazdasági erőgépek is kedvezményes üzemanyagot használhattak. Ennek megszűnésével drágulhat az élelmiszer, és nőhet az infláció – véli a szakember.


A benzinársapka kivezetése után az infláció még nőni fog - vélekedett Németh Dávid, a K&H Bank vezető makrogazdasági elemzője. Szerinte decemberben 23 százalék körül tetőzhet az infláció, de ez az benzinárstop kivezetése után valószínűleg fel fog kúszni 25 százalék környékére, januárban pedig 25,5 százalékos is lehet a pénzromlás mértéke - írja a 24.hu.

Rövid távon sok tényező is hatással lehet az infláció alakulására, többek között az olajár változása, vagy az oroszok reakciója a szankciókra.

Ugyanakkor

Mindeközben már észlelhetően csökkent az élelmiszerekre elköltött összeg, míg az üzemanyagért többet fizettek.

Egy normál család havonta 70-80 liter üzemanyagot használ el, ami eddig 40 ezer forint volt. Ez most az ársapka nélkül már akár 15-20 ezer forintos pluszt is okozhat.

- mondja a szakember.

Úgy véli, hogy kevesebbet fognak tankolni az autósok és kevesebbet használják majd a kocsikat. Szerinte az is gyanítható, hogy az idén megnövekedett igény nem a hazai fogyasztók miatt következett be, hanem lehettek olyanok, akik betáraztak vagy előfordulhattak visszaélések is. Ez most az egységes árnál megszűnik, így a fogyasztást ez is csökkenteni fogja.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!