Több, mint 33 évet várt a halálos ítélet végrehajtására, közben egyszer már életfogytiglanra változtatták a büntetését, majd újból halálra ítélték.


Kivégeztek egy amerikai férfit, aki három évtizedet töltött halálsoron Texasban.

A LadBible cikkéből kiderül, hogy Brent Ray Brewer mindössze 19 éves volt 1990-ben, amikor nyakon szúrta a 66 éves Robert Laminackot, ami halálos sérüléseket okozott.

1991-ben halálbüntetésre ítélték, de 2007-ben ítéletét hatályon kívül helyezték, miután ügyvédei sikeresen érveltek azzal, hogy az esküdtek nem kaptak fontos információkat Brewer gyermekkorában elszenvedett bántalmazásáról.

Ügyvédei megpróbálták életfogytiglani börtönre enyhíteni a büntetését, azt állítva, hogy a Richard Coons ügyészségi szakértő által a tárgyalásra benyújtott bizonyítékok „hamisak”.

Brewer azzal is érvelt, hogy jó előéletű mintafogoly volt, és fogvatartása 33 éve során soha nem fordult elő erőszakos incidens.

Végül november 7-én azonban a texasi büntetőjogi fellebbviteli bíróság 7-0 arányban szavazott Brewer ítéletének megváltoztatása ellen.

Ezt követően a Brewer ügyvédje, Shawn Nolan a következőket mondta: „Mélyen aggaszt bennünket, hogy a (fellebbviteli bíróság) lehetővé tette Brent Brewer kivégzését anélkül, hogy lehetősége lett volna megtámadni Dr. Coon hamis és tudománytalan vallomását.”

Kivégzése előtt Brewer azt mondta: „Szeretném elmondani az áldozat családjának, hogy soha nem találtam szavakat arra, hogy helyrehozzam azt, amit elrontottam. Csak azt szeretném, ha tudnák, hogy

Remélem, békét találnak, és ezt komolyan is gondolom.”

Az 53 éves férfi a Huntsville-i állami büntetés-végrehajtási intézetben kapott halálos injekciót, és körülbelül 15 perccel később halottnak nyilvánították.

A kivégzést követően Laminack lánya, Debra Corbin így nyilatkozott:

„Brent Ray Brewer több mint 33 évig volt börtönben. Anyánk azt mondja, hogy a családunk 33 éve van börtönben. Ma kiengedtek minket."

Brewer kivégzése a hetedik Texasban 2023-ban, és a 21. az Egyesült Államokban.

A demokratikus országok közül csak az Egyesült Államok néhány állama és Japán alkalmazza a halálbüntetést.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!