Megeshet velünk, hogy mindenféle körítés nélkül kapunk egy üzenetet, ami csak egy hivatkozást tartalmaz. Tudatos internetezőként természetesen ilyenkor azt nem nyitjuk meg, főleg ha gyanúsnak tűnik a link. Elérhető egy ingyenes online eszköz is azonban, ami segíthet eldönteni ezekben az esetekben, hogy mit tegyünk - hívta fel a figyelmet a Nemzeti Kibervédelmi Intézet (NKI).

A virustotal.com jól ismert kiberbiztonsági cégek (például: ESET, Kaspersky, Sophos, BitDefender, Emsisoft, Netcraft) folyamatosan frissülő adatbázisain alapul, amik a termékeik által érzékelt káros (vírusterjesztő, adathalász) weboldalakat tartalmazzák. Használata egyszerű: csak másoljuk és illesszük be a kérdéses URL-t, de akár fájlokkal, IP-címekkel is megtehetjük ezt. Amennyiben egy piros felkiáltójelet látunk, jó eséllyel valami nincs rendben.

Az NKI hangsúlyozza, hogy a szolgáltatás természetesen nem tévedhetetlen, de mindenképp hasznos kiegészítő. Ha például egy nagyon friss káros weboldalról van szó, amit a víruskereső cégek sem azonosítottak még, akkor a VirusTotal sem fogja károsnak mutatni. Előfordulhatnak fals pozitív találatok is, ugyanis a különböző biztonsági cégek eltérően ítélhetik meg egyes programok működését. Fájlok vizsgálata esetén a VirusTotal pedig nem vált ki egy teljesértékű vírusvédelmi szoftvert.

Virus Total

ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!