Egy magyarországi cég tulajdonosa vagy tulajdonosai számára hozhat óriási profitot a kínai oltóanyag tömeges importja, miután az állam nem a Sinopharm gyártójával, hanem egy kis magyar kft.-vel szerződött az 55 milliárd forintos üzletre. A beszerzés fő haszonélvezőjének kilétét azonban homály fedi, mert a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) által tető alá hozott megállapodás megkötése előtt olyan részvényesi megoldást alkalmaztak a szerződtetett vállalkozás hátterében, amely lehetővé tette, hogy a nyilvános cégadatbázisokból kimaradjon a valódi tulajdonos neve.


A kínai gyártású Sinopharm vakcina beszerzésére kötött szerződést Gulyás Gergely kancelláriaminiszter hozta nyilvánosságra március elején. A kormány ezzel a gesztussal akarta demonstrálni, hogy a magyar oltóanyag-vásárlások legalább olyan átláthatók, mint az Európai Unió vakcinaüzletei.

A 24.hu április elején írta meg, hogy Müller Cecíliának a "titkosítás" ellenére is ismernie kellett a Danubia Pharma Kft. valódi tulajdonosi körét. Az országos tiszti főorvos ugyanis másképp nem is írhatta alá az óriási összegű szerződést, ha nem akart törvényt sérteni.

A Danubia Pharma Kft. néhány héttel azelőtt, hogy január 29-én közbeszerzés nélkül megbízták a Sinopharma-üzlet lebonyolításával, a Syntonite Med Zrt. tulajdonába került. Ezt a részvénytársaságot úgy építették fel, hogy a nyilvánosan elérhető céginformációkból csak a megbízott képviselők neve legyen kideríthető, a valódi tulajdonosé ne.

Az államháztartási törvény azonban kimondja, hogy állami szerv csak átlátható vállalkozással köthet üzleti megállapodást. Ez azt jelenti, hogy a Müller Cecília által vezetett NNK számára a cégnek előzetesen le kellett tennie egy olyan átláthatósági nyilatkozatot, amelyben közli a végső haszonélvező adatait.

A 24.hu április elején közérdekű adatigényléssel fordult Müller Cecíliáékhoz, hogy adják ki a Sinopharm-import mögötti cégek eddig titkolt adatait: a tulajdonosi szerkezetet és a tulajdonos(ok) nevét.

A NNK azonban lényegében tudomást sem vett a benyújtott kérdésről. A válaszlevélben annyit írtak, hogy tájékoztatják a 24.hu-t: az NNK kínai oltóanyag-beszerzésre vonatkozó szerződése az NNK honlapján elérhető.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!