A múlt szombati szlovákiai parlamenti választásokon győzött az ellenzék, a szavazatok 24,9 százalékának megszerzésével az OĽaNO párt alakíthat kormányt. Vezetőjük, a leendő szlovák miniszterelnök, Igor Matovic a DenníkN című baloldali, liberális hírportál egyórás élő műsorának vendége volt. Sok egyéb mellett azt is megkérdezte tőle Monika Tódová újságírónő, hogy Matovic mit gondol Orbán Viktorról és Magyarországról.

Tódová ugyanis felidézte Matovicnak azt a nyilatkozatát, miszerint szimpatizál a magyar miniszterelnökkel.

"Nem azt mondtam, hogy tetszik, amit csinál, hanem azt, hogy egy dolog tetszik a kormányzásában: a népszavazások, ahol az egész nemzet véleményét kikéri kulcskérdésekben."

Matovic szerint ezt a mondatát kiragadták, és azóta is ez van az újságírók fejében, hogy Matovic csodálja Orbánt.

Az újságírónő erre azt kérdezte, hogy a népszavazások során sokszor olyan kérdésekről is kell szavazni, amelynek nem teljesen értelmesek. Matovic erre azt válaszolta, hogy az egyértelmű, hogy mikor a kormány antiszemita-plakátokkal, Soros arcképével ragasztotta tele az országot, majd erősen manipuláló kérdésekkel hergelte a magyarokat, az egyáltalán nem volt korrekt húzás. Ezzel szemben fenntartja véleményét: abban egyetért Orbánnal, hogy hasznos dolog megkérdezni az állampolgárokat az országot érintő fontos kérdésekben, ám előtte biztosítani kell a megfelelő mennyiségű és minőségű információt a népszavazásra jogosultak számára, hogy maguk, mindenféle manipuláció nélkül dönthessék el, hogyan válaszolnak.

hirdetés

Bár óvatosan fogalmazott, úgy tűnt, ez az egyetlen olyan dolog, amiben egyetért a magyar miniszterelnökkel.

"Sosem mondtam, hogy tetszik nekem, hogy Orbán besöpört egy sor médiumot egy kalap alá, amelyiket de facto ő irányít, így pedig az ellenzék meglehetősen nehéz helyzetben van. Nyilvánvaló, hogy ezzel nem értek egyet."

A beszélgetés szlovák nyelven itt tekinthető meg, a Magyarországgal kapcsolatos rész az 59. percnél kezdődik.



hirdetés