Annak ellenére sikerült összehozni több mint 400 milliárdos veszteséget, hogy a forint drasztikus gyengülésen nagyot kaszált az MNB. Idén ráadásul még nagyobb lehet a veszteség.


402 milliárd forintos történelmi veszteséggel zárta a 2022-es évet a Magyar Nemzeti Bank – írja a hvg.hu.

A hatalmas veszteség abból adódott, hogy a jegybank az alapkamatot tavaly szeptemberben 13 százalékra emelte, októberben pedig az egynapos betéti eszköz élesítésével 18 százalékos irányadó kamatot vezetett be.

A jegybank mérlegén a forint árfolyamának tavalyi jelentős romlása segített valamennyit, miután a devizaárfolyamok változásán az MNB-nek 806 milliárd forint nyeresége keletkezett, míg csak 8,6 milliárd forint vesztesége.

A helyzet pedig a továbbiakban sem fog javulni: a portál szerint a jegybank kamatvesztesége idén is brutális lesz, miközben saját tőkéje 256 milliárd forintra olvadt. Ráadásul a forint árfolyamának jelenlegi stabilitása miatt a jegybanknak idén nem lesz a kamatveszteséget valamennyire ellensúlyozó tudó árfolyamnyeresége sem.

Az Országgyűlés ehelyett tavaly decemberben alaposan fellazította a veszteségtérítési szabályokat a jegybanktörvényben és további lazítások is elképzelhetőek a közeljövőben.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!