Az energiaügyi szakértő szerint ugyan ki lehet váltani a gázzal fűtést, de ehhez biztosan állami segítségre lenne szükség.


2030-tól megtiltaná a gázkazánok beszerelését az új épületek esetében az Európai Unió, 2050-re pedig a meglévő épületállományt zéró kibocsátásúvá alakítanák át. A javaslat hátterében az áll, hogy az épületek felelősek az üvegházhatású gázok kibocsátásának több mint egyharmadáért az EU-ban.

Holoda Attila elképzelhetetlennek tartja a gázkazánok lecserélését egyik pillanatról a másikra.

„Nem életszerű, hogy mondjuk évtizedek óta a gázkazánnal fűtő magyaroktól egyik pillanatról a másikra elvegyék a kazánt, csak azért, mert egy EU-s képviselőnek vagy többnek ez jutott eszébe. Mint a statisztikákból is jól látszik, hazánkban rendkívül sokan fűtenek gázzal, ez köszönhető a 80-as, 90-es évek nagyívű kampányának, akkor álltak át sokan erre a fűtési módra. Ráadásul településtípusonként változik a fűtés módjának az aránya is: míg az átlag ugye 20 százalék fölötti arányt ír a tűzifára, kisebb településeken ez azért bőven lehet 40 százalék fölötti arány is” – mondta a Pénzcentrumnak.

Az energiaügyi szakértő szerint a gázzal fűtés ugyan kiváltható, de ehhez állami segítség kell.

„Állami programokkal, ha erre adunk milliókat, elképzelhető, hogy lesz valami nagy csereprogram, de hát azt nem tudni, mikor. Egy másik példa: azokon a területeken, ahol mondjuk van gyógyvíz, gyógyfürdő, oda mondjuk vezetékeken el lehet vinni a meleg vizet, ami geotermikus energiaként hasznosítható, mint fűtőanyag. De a realitás ettől függetlenül sem az, hogy egyik pillanatról a másikra betiltjuk a gázkazánt.”

Balogh József energetikai szakértő szerint Magyarország számára nem lesz egyszerű a gázkazánok tömeges cseréje.

„Valójában ez Magyarország számára rossz hír, mert a legtöbb magyar háztartás gazzal fut, kb 45%-ról beszélünk. Szerintem kivételt fog kerni Magyarország a végrehajtás alól, illetve azt fogják csak bevezetni, hogy az uj lakásokba 2040-tol nem lehet mar gázbojlert beszerelni. Én nem tartom egy jo iránynak a gázkazánok kitiltását, elvégre nézzük meg, mivel lehet fűteni? Például árammal - ami jelenleg kb 15%-a a magyar lakásoknak. A geotermikus pedig rendkívül drága, így sokaknak valószínűleg ez sem lesz opció sokak számára.”

ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!