Hiába olcsó, ha nem lehet kapni – mondja az energetikai szakértő, aki szerint az intézkedésben rejlő politikai haszon mára a visszájára fordult.


A kormány rákényszerül az üzemanyagárstop kivezetésére az egyre fokozódó készlethiány miatt - mondta Holoda Attila az mfor.hu-nak adott interjújában.

Az energiapiaci szakértő szerint nem véletlen, hogy a MOL többször is elmondta, hogy az ársapka kivezetése segítene az ellátási problémákon. Most ugyanis a vállalat egyedül kénytelen ellátni a benzinkutakat, holott a hatósági árak bevezetése előtt csupán a 70 százalékukat szolgálta ki. A finomítók karbantartásával kapcsolatos problémák miatt viszont ők sem tudnak teljes kapacitással besegíteni a korábban más nagykereskedőkkel szerződött kutak ellátásába.

- mondta.

Holoda szerint az orosz olajra kivetett európai embargó további ellátási problémát okozhat, mivel a MOL két EU-s országban működő finomítójából (a százhalombattai és a pozsonyi) nem tudja majd összehangoltan ellátni a nekik otthont adó országokat sem. Az embargó miatt ugyanis tilos lesz az országok közötti kereskedelem az orosz alapanyagból finomított termékekkel, vagyis a pozsonyi finomítóból nem lehet Magyarországra szállítani benzint.

A szakértő úgy véli, hogy ha az üzemanyagárstop fennmarad, annak mindenképpen célzottan, például szociális alapon kellene működnie, de semmiképpen sem a kiskereskedelmi áron keresztül.

- mondta.

Úgy gondolja, hogy ma már sokaknak fontosabb az ellátás, mint az ár, hiszen hiába olcsó valami, ha nem lehet kapni. Ezért sokan inkább fizetnének piaci árat és kevesebbet autóznának, csak legyen elérhető számukra a közlekedés lehetősége. Ezt adná az üzemanyag-ellátás biztonsága, ami most sérült.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!