Az olajársapkára vonatkozó szankcióknak semmi köze a kormányzati intézkedésekhez, a brüsszeli döntés ugyanis nem okozott áremelkedést – mondta az energetikai szakértő.


Mint azt mi is megírtuk, kedden késő este jelentette be Gulyás Gergely miniszter és Hernádi Zsolt, a MOL elnök-vezérigazgatója, hogy aznap 23 órától megszűnik a benzinárstop a kritikussá vált üzemanyag-ellátási problémák miatt. Azaz szerdától már csak piaci áron lehet tankolni.

Holoda Attila szerint

Az energetikai szakértő az Indexnek nyilatkozva elmondta, hogy a pánik miatt már olyanok is vásároltak üzemanyagot, akiknek erre nem is volt szükségük. Ráadásul a Dunai Finomító is hosszabb kiesés után most kezdett újraindulni. Így az is látszott, hogy szükség lenne azokra az importőrökre, akik az ársapka miatt leálltak a szállítással, és olyan helyen értékesítettek, ahol nem volt árkorlát. Az ő visszatérésük még akár 1,5 hónap is lehet.

Holoda úgy véli, hogy

Elmondta, hogy a MOL még továbbra is az orosz olajból dolgozik, amit olcsóbban kapunk, azaz a kormány indoklása nem fedi a valóságot.

A szakértő véleménye szerint a Mol már többször is jelezte a gondokat, de a kialakult káosz lehetett az ok, amiért a kormány most döntött a magánszemélyek részére megállapított kedvezményes ár eltörléséről, ugyankkor a döntést rá lehetett fogni a brüsszeli olajembargóra.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!