Anno gyűlölted a tökfőzeléket, de most folyton azt kívánod? Elmondjuk, mi okozhatja ezt.


Egész gyermekkorodban undorodtál a brokkolitól, azonban egyik napról a másikra úgy ébredtél, hogy most mégis ezt a gyűlölt zöldséget kívánod, és tonnaszámra ennéd a következő hónapokban? Hogy mi történt? Bizony megeshet, hogy megváltoztak az ízlelőbimbóid.

A Women's Health kérdésére elárulták a szakértők, hogy az ízlelőbimbó szabad szemmel is látható, és mintegy 50-100 sejtecskéből áll, melyek az ízlelésért felelnek. Mikor az étel feloldódik a nyálban, a bimbók receptorai beindulnak, és üzeneteket közvetítenek az agy felé az érzékelt ételről.

Mint kiderült, az ízlelőbimbók néhány hetente elhalnak és újraszületnek - a regenerálódásuk attól is függ, hogy a nyelv mely részén foglalnak helyet - és könnyen megeshet, hogy új ízekre fejlesztik ki receptoraikat.

Az ízlésünk más külső tényezők hatására is átalakulhat: ha megégeted a nyelved, gyógyszereket kell szedned vagy sugárzásnak vagy kitéve, könnyen elhalhatnak a sejtek.

A szakértők szerint ebben fontos szerepet játszik a szaglásunk és a bennünket érő ingerek is. Az, hogy milyen kultúrában, milyen szokásrendszerben és milyen emlékekkel növünk fel, nagyban meghatározzák az ízlésünket. Hiszen gondoljunk csak bele: ha gyermekkorodban ételmérgezést kaptál a gombától, naná, hogy soha többé nem kívánod majd azt az ételt. Ha pedig tengerparton nősz fel, valószínűleg szívesebben fogyasztasz tengeri gyümölcsös pizzát, mint mondjuk kakastöke pörköltet.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!