Vádat emelt a Budakörnyéki Járási Ügyészség azzal a húsz személlyel szemben, akik szervezetten és rendszeresen csaltak ki jelentős összegű készpénzt és ékszereket unokózós csalással.


Az utóbbi időben Pest megyében jelentősen elszaporodtak az ilyen típusú csalások. Módszer szinte mindig ugyanaz, hogy az elkövető telefonhívás során a jellemzően idős ember közeli hozzátartozójának adja ki magát, majd közli, hogy balesetet szenvedett, és sürgősen pénzre vagy arra váltható értékre van szüksége.

Ezen kívül jelzi, hogy a pénz átvételére egy ismerősét fogja elküldeni hozz. Ennek megfelelően a sértett lakcímére érkezik egy futár, aki az előkészített pénzt vagy értékeket átveszi, amit azután társaival közösen elosztanak, illetve értékesítenek.

A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság által összefogott több ügyben sikerült ugyanahhoz az elkövetői körhöz köthető húsz ember ellen hatvanhárom vádpontban is vádat emelni. A vádlottak között találhatók a bűnszervezetet az Egyesült Királyságból irányító személyek éppúgy, mint a Magyarországon irányításuk alatt tevékenykedő futárok és összekötők is.

A szervezet tagjai 2018 október vége és 2019 augusztus vége közötti tíz hónap leforgása alatt összesen mintegy hetvenmillió forintot kerestek a tevékenységükkel, amiből csak nyolcmillió jutott vissza a sértettekhez az eljárás során. Ezen túl további több mint negyvenhatmillió forint csak a szerencsének illetve a sértettek óvatosságának köszönhetően nem jutott el hozzájuk.

A Budakörnyéki Járási Ügyészség a banda tagjait a sértettek számához igazodó rendbeli bűnszervezetben, üzletszerűen - és többségében a bűncselekmény felismerésére idős koránál fogva korlátozottan képes személy sérelmére - elkövetett csalással vádolta meg


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!