Két napon belül kifogynak a generátorok működtetéséhez szükséges üzemanyagból és így áram nélkül maradnak a kórházak, melyeknek alapvető ellátmánya is vészesen kimerülőben van.


Az ENSZ szerint két napon belül, hétfőn áram nélkül maradhatnak a gázai kórházak, amelyekben több tízezer civilt ápolnak. Izrael a gázai övezet északi kórházainak kiürítésére szólította fel a helyieket, de ezt az Orvosok Határok Nélkül nevű szervezet szerint lehetetlen megvalósítani néhány óra alatt.

Az ENSZ helyzetjelentése szerint humanitárius katasztrófa fenyeget Gázában, ugyanis a kórházak várhatóan két napon belül, hétfőre kifogynak a generátorok működtetéséhez szükséges üzemanyagából és így áram nélkül maradnak.

A dél-gázai Khan Younis városban működő Nasszer kórház intenzív osztálya tele van sebesült betegekkel, többségük három év alatti gyerek. Mohammed Qandeel szakorvos szerint többségüket súlyos, robbanások okozta sérülésekkel ápolják, és várhatóan hétfőre elfogy az üzemanyaguk. Ha pedig elfogy az üzemanyag, akkor leáll a teljes egészségügyi ellátórendszer, és ezrek halhatnak meg.

Az amúgy is rendkívül súlyos helyzetet tetézi, hogy Izrael a gázai övezet északi kórházainak kiürítésére is felszólította a helyieket, de ezt az Orvosok Határok Nélkül szerint lehetetlen megvalósítani néhány óra alatt. Ráadásul a betegeknek egyszerűen már nem jutna hely a többszörösen túltelített déli kórházakban.

Hussam Abu Safiya, az észak-gázai Kamal Adwan kórház gyermekgyógyászatának vezetője azt mondta, hogy az izraeli utasítás ellenére nem evakuálják az épületet. „Az intenzív osztályon hét újszülött van lélegeztetőgépre kötve, nem evakuálhatunk, mert ez a halálukat jelentené” – mondta.

Becslések szerint már 35 ezer ember zsúfolódott össze Gázaváros fő kórházában, a Shifában.

Forrás: Telex, Skynews, CNN


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!