Az írónak lesújtó véleménye van a mai magyar társadalmi viszonyokról, de a kormány mellett az ellenzéket is kemény bírálattal illeti.


Hosszú interjút adott a Szabad Európának Háy János. A József Attila-díjas költő és író beszélt tradíciókról, irodalomról és nemzeti öntudatról is, de az ennél aktuálpolitikaibb kérdéseket sem kerülte meg.

A kormány kritikája mellett Háy folyamatosan visszatér a baloldal és a teljes ellenzék kritikájához is. Szerinte „nem alakult ki korszerű nemzetkép. A baloldalnak szinte alig van erről gondolata. Képesek voltak miniszterelnöki szinten agitálni a kettős állampolgárság ellen. Micsoda szégyen! [...] Szükségünk van a lokalitásra, a nemzeti kultúra otthonosságára, az anyanyelv konnotációs mélységére. A baloldali „lövésem sincs róla” gondolattal szemben a konzervatív eszmeiség egy XIX. századi mintázatot melegített újra, amely időszak a nemzeti öntudat kamaszkora volt.”

Szerinte a mai kormányzat kommunikációban is lesöpri az ellenzéket, és ezen sok minden múlik. „A kormányzati oldalról induló üzenetek elég ügyesen vannak kitalálva. A másik oldalon meg semmi nincs kitalálva.

– fogalmazott az író.

Mivel A cégvezető című művében a korrupció aktuális kérdésével is foglalkozik, erről is markáns véleménye van. Igaz, érdemi különbséget itt is legfeljebb a mértékben lát a két oldal között. Úgy véli: „Most látványosabb a korrupció, mint korábban, a szocik kicsit szégyellték a lopást, de azért gyakorolták. A Tisza-tónál egy táblára kiírták, hogy egymilliárd forintból építették a strandot, de még én is látom, hogy legfeljebb kétszázmillió van benne. Ma bármennyit zsebre lehet tenni, csak az adminisztratív hátteret kell megteremteni hozzá. Nem lehet lebukni. Ha valaki lebukik, mint például Völnerék, az tulajdonképpen megsértődik, hisz ők alig loptak azokhoz képest, akik…


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!