A József Attila-díjas író nem tartja magát közéleti szerzőnek, de bizonyos dolgok mellett mindig is kiáll és kitart.


Az ország vezető rétege és értelmisége soha nem tudott ennyire keveset arról az országról, amiben él - mondta Háy János a Telexnek adott interjújában. A József Attila-díjas író szerint a magyar társadalom lemondott körülbelül egymillió emberről.

A beszélgetés során felmerült Háy egy korábbi, a Telex tárca rovatában megjelent írása, amelyben mintha Rákay Philipet formázná meg egyes szám első személyben. Ennek kapcsán azt kérdezték tőle, fontosnak tartja-e, hogy a rendszeresen megnyilvánuljon bizonyos közéleti témákban?

Erre azzal kezdte a válaszát, hogy

„Például a társadalmi mobilitás, számomra létfontosságú kérdés, azt gondolom, hogy egészséges társadalom csak akkor tud létrejönni, ha van benne mozgás, ha kihívást kapnak az aktuális elitek a társadalom alsóbb rétegeiből érkezőktől, ha nem döglik meg a változtatni akarás reménye már a születésedkor. Ha a társadalom mondjuk az oktatás révén lehetőséget kínál mindenkinek, hogy elérhesse azt, amit szeretne, amire a képességei lehetőséget kínálnak.”

Háy úgy fogalmazott, a magyar társadalom ma körülbelül egymillió emberről mond le, akik az underclassba szorultak, ahonnét még ösvény sem látszik kivezetni. Az író szerint egyáltalán nem látszik az igyekezet, hogy törekednénk a legjobb minőségű munkavállalók kiképzésére. Ahogy mondta: az elit már kialakította a maga játszóterét magániskolákban és külföldön, „a többi nem érdekes, majd eltengődik segélyen és betanított munkán”.

Pedig szerinte az ország tíz százalékáról nagy luxus lemondani, mert ezzel lemondunk arról is, hogy legalább hírmondó érkezzen a komfortközegünkön túlról.

Persze ezen túl is számtalan nagy társadalmi kérdés van, amihez hozzá kéne minden pillanatban szólni, elég csak a 12 pontra gondolni: közteherviselés, törvény előtti egyenlőség, sajtószabadság, és mellé csúsztatnék néhány gondolatot az evangéliumokból. Ezek mentén jobb és emberségesebb világot tudhatnánk kiépíteni magunk körül” - fejtette ki az író.

Háy ugyanakkor a konkrét politikai mozgáshoz ritkábban szól hozzá, idegennek érzi magát ebben a közéleti térben.

„Nem középen állok, mert olyan szerintem nincs. Mert hol van a közép? Kik között? Akik közé pozicionálom magam, azok hol állnak? Mert ugye akkor a közép elég ingatag lábakon áll, főleg egy olyan országban, ahol jelenleg csak jobboldali párt működik. Egyszerűen nem vagyok benne.

- mondta az író.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!