Pénteken volt tíz éve, hogy egy huzamban Orbán Viktor Magyarország miniszterelnöke. Ez alkalomból osztotta meg róla az emlékeit a holland NRC nevű lap szerkesztője, Marcel Haenen, aki 28 évvel ezelőtt együtt utazott Orbánnal az Egyesült Államokba azon tizenegy fiatal európai vezető között, akiket hat hétre látott vendégül a nyugatnémet kormány által alapított transzatlanti lobbiszervezet, a German Marshall Fund.


Az, hogy Orbán 1992-ben, a GMF meghívására járt először az Egyesült Államokban, tudható volt, a cikk - amelyben az utazáson ugyancsak részt vevő Németh Zsolt, a Fidesz külpolitikusa is megszólal - ezzel együtt érdekes részleteket közöl. A társaságban a két fideszes mellett két-két lengyel, francia és holland, valamint három német volt.

Németh azt mondja, Orbán kihasználta az alkalmat, és intenzíven tanult angolul az utazás alatt, általában hatkor kelt, hogy szavakat gyakoroljon. A cikkből kiderül, hogy a két fideszes közös szobában lakott, hogy spóroljanak - a kelet-európaiak az így megtakarított pénzből általában walkmant és más elektronikai felszereléseket vettek az írás szerint.

Németh azt mondja, Orbán azért lett a Fidesz természetes vezetője, mert megvoltak az idegei ahhoz, hogy százezres közönség előtt beszéljen Nagy Imre újratemetésén.

Az ambíciója abban is megmutatkozott, hogy az első washingtoni reggelen, amikor a részt vevők bemutatkoztak egymásnak, a cikk szerint ezt mondta:

Orbán Viktornak hívnak, a Fidesz vezetője vagyok, és én leszek Magyarország következő miniszterelnöke.

Az optimizmusa nem volt alaptalan, hiszen az Antall-kormány félidejében a Fidesz a legnépszerűbb párt volt, még ha végül a '94-es választáson nagyot bukott is, így Orbánnak még egy ciklust várnia kellett a hatalomra.

Wolfgang Krach német újságíró szerint Orbán csodálta az Egyesült Államokat. Az utazás csúcspontja a Demokrata Párt New York-i konvenciója volt, ahol hivatalosan is elnökjelöltté választották Bill Clintont. Németh Zsolt szerint az út nagy hatással volt Orbánra, kezdte jobban érteni Amerikát.

A két fideszest Soros György is vendégül látta New Yorkban. Németh felidézi, hogy a magyar származású milliárdos pénzéből vették annak idején az első fénymásolójukat, és a nyári táboraikat is finanszírozta, ahogy mindketten ösztöndíjat is kaptak Soros alapítványától. Soros ezúttal pénzt is ajánlott nekik.

Mire van szükségetek, fiúk? Elintézem

- emlékszik vissza Németh Zsolt, aki szerint megdöbbentette őket az ajánlat, amit megvesztegetési kísérletnek tartottak, Soros azt akarta, hogy csatlakozzanak a jobbközép kormányt támadó koalícióhoz. "Viktor lélegzetelállítóan gyorsan válaszolt, hogy nincs szükségünk semmire. Ha ez megváltozik, szólunk" - mondta Németh. Soros szóvivője viszont rágalomnak minősíti ezt a cikkben, azzal, hogy a milliárdosnak nincsenek emlékei az 1992-es megbeszélésről.

Még néhány emlék:

  • a holland konzervatív-liberális párt politikusa, Pauline Krikke, aki később Hága polgármestere lett, úgy emlékszik, hogy Orbán nagyon magabiztos volt.
  • Pascal Riché francia újságíró az első találkozón karikatúrákat rajzolt útitársairól, Orbánt afféle kis Napóleonként ábrázolta, aki zárkózott, mogorva és kissé magányos, a hivatalos programokon sokszor nem is szólalt meg.
  • A német evangélikus egyháznak dolgozó Heike Witzel arról beszél, hogy Orbán számító volt, csak olyan emberek iránt érdeklődött, akikkel a kapcsolat jól jöhetett neki. Witzel azt mondja, ő nem tartozott ezek közé.
  • Krach jó humorú emberként emlékszik a magyar miniszterelnökre.

A cikkben szó van arról, hogy Orbán politikája sokat változott 1992 óta. Ezt Németh Zsolt is elismeri, de azt mondja, nem veszítették el a gyermekkori eszményeiket, inkább egy érési folyamatról van szó, nem igaz, hogy Európa-ellenesek vagy antidemokratikusak lennének, de fontosnak tartják a családi értékeket és a keresztény örökséget.

A meglehetősen hosszú cikket már csak a képek miatt is érdemes végigpörgetni.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!