Hiába próbálta az orosz légvédelem leszedni a nyugati rakétákat, nem jártak sikerrel. Az oroszok visszaszorultak Bahmutnál is.


Legalább négy nagy hatótávolságú rakétával mért csapást Ukrajna egy feltételezett orosz katonai bázisra Luhanszkban, írja a The Sun. Az elfoglalt ukrán város egykori mozdonygyárát még 2015-ben fosztották ki az oroszok, majd katonai támaszpontot alakítottak ki a területen, amit elsősorban az orosz hadsereg felszereléseinek javítására használnak.

A korábbi gyárat a hírek szerint legalább négy olyan Storm Shadow rakétával támadták, melyet Nagy-Britannia szállított az ukránoknak. A környéken élők három nagy robbanásról számoltak be, melyeket követően három jókora füstoszlop emelkedett a település fölé. Az orosz légvédelem ugyan megpróbálta a levegőben ártalmatlanítani az alacsonyan szálló rakétákat, de nem jártak sikerrel. Ez a negyedik sikeres támadás az orosz hadsereggel szemben, amit az elmúlt egy hónapban vittek véghez csak Luhanszkban az ukránok.

A levegőből indítható cirkálórakéták akár 1000 km/h sebességgel is képesek haladni, és akár 560 kilométeres távolságból is képesek célba találni maximum 35 percen belül. A Storm Shadow rakéta ára 790 ezer font (340 millió forint), mely tartalmazza a robotrepülőgép fedélzeti irányítórendszerét is, ami képes az ellenség felkutatására.

A sikeres támadás következtében az oroszok egy darabig nem tudják megjavítani az elromlott tanokat és fegyvereket, ami akár döntő előny is lehet Ukrajna számára a tavaly annektált Luhanszk visszaszerzése során.

Könnyen elképzelhető, hogy ez az akció már a régóta beharangozott ellentámadás része. Az ukrán hadsereg a frontvonalak két másik fontos tengelyén is támadásba lendült. Kijev szerint az oroszok emiatt már kénytelenek voltak feladni a Bahmutnál elfoglalt egyes területeket is.

Katonai elemzők szerint az oroszoknak nincs elég katonája, ami arra kényszeríti őket, hogy más kulcsfontosságú állásokból csoportosítsanak át embereket. Jevgenyij Prigozsin, a Wagner-csoport vezetője szerint Moszkvának legalább 200 ezer katonára lenne szüksége ahhoz, hogy feltartóztassa a Bahmutra irányuló offenzívát.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!