A napokban nagy port kavart Novák Hunor bejegyzése a magisztrális gyógyszerekről. Nagyon sokféle szerről van szó, sokakat érint a változás.


Egy szerda este megjelent kormányrendelet háromszorosára emelte az úgynevezett magisztrális gyógyszerek, azaz a gyógyszertárban helyben kikevert készítmények készítési díját – szúrta ki a Telex.

A magisztrális gyógyszerek a közelmúltban kerültek a figyelem középpontjába, mikor Novák Hunor gyerekorvos arról posztolt a Facebookon, hogy több gyógyszerész anyagi okokból megtagadta az általa felírt, helyben elkészítendő gyógyszer elkészítését, miközben erre nem lenne jogi lehetőségük. Az elkészítés megtagadása mögött állítólag az áll, hogy a szükséges alapanyagok sokszor nincsenek készleten, megrendelni csak nagyobb adagban lehet azokat, ám ezek sokszor a patika nyakán maradnak, ami jelentős veszteséggel jár.

Az eset után sok gyógyszerész kritizálta Novákot. Dobson Szabolcs gyógyszerész, gyógyszer-engedélyezési szakértő szerint a magisztrális gyógyszerek területe Magyarországon régóta mélyreható és gyors reformra szorul, mert sok orvos szokásjog alapján, örökölt receptekből ír fel ilyen készítményeket, amelyek gyakran korszerűtlenek. Novák Hunor posztjára reagálva azt írta: „Az egész Novák Hunor-féle magisztrális gyógyszerkészítés ügyből az NNGYK állásfoglalása a legriasztóbb, amiben egy értelmes emberekből álló új gyógyszerész kamarai vezetésnek sürgősen tárgyalást kell kezdeményeznie, mert ismeretlen hatásosságú, ismeretlen mellékhatásprofilú, ismeretlen stabilitású magik (értsd gyógyszerek) tömegéről, becsléssel kb 3000-4000-ről van szó”.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!