Minden valószínűség szerint meghalt három, világszerte ismert hegymászó, miután egy lavina elsodorta őket a Sziklás-hegységben, Kanadában - írja a The Guardian.

Az ausztrál David Lama és Hansjörg Auer, valamint az amerikai Jess Roskelley a világ legjobban képzett hegymászói közé tartoztak. Akkor tűntek el, amikor a Howse-csúcsot akarták megmászni a Banff Nemzeti Parkban.

Jess Roskelley édesapja, a szintén hegymászó John Roskelley értesítette a hegyi mentőket, miután a fia már egy ideje nem adott életjelet, és nem tudta elérni őt.

A mentők egyelőre csak mentőhelikopterrel tudták megvizsgálni a környéket, ugyanis az időjárási viszonyok egyelőre nem teszik lehetővé, hogy gyalogosan megközelítsék a hegyet.

A levegőből azonban lavina által hagyott nyomokat találtak, amiből arra következtetnek, hogy lavina sodorhatta el a hegymászókat. A mentőcsapat egyik tagja szerint ez akkora erejű lehetett, hogy akár egy kisebb épületet is elpusztított volna. Ráadásul egy hóval részben betakart holttestet és hegymászó felszerelést is láttak. Ezek alapján a hatóságok szerint nincs esély arra, hogy a sportolók élve előkerüljenek, ezért halottnak nyilvánították őket.

A túraútvonal, amelyen keresztül a három férfi megpróbálta megmászni a Howse-csúcsot, az egyik legnehezebb Kanadában. Ezt bizonyítja az is, hogy amióta 1999-ben megnyitották, csak nagyon kevesen próbálták teljesíteni.

A sajnálatos baleset hírére több hegymászó is kifejezte együttérzését a sportolók elveszítésével kapcsolatban.

"Leírhatatlan fájdalom. Még mindig nem hisszük el. Hatalmas veszteség ez mind nekünk, mind a hegymászó közösségnek"

- írta Eneko és Iker Pou, akik szintén a világ legjobb hegymászói közé tartoznak.

"David Lama, Jess Roskelly és Hansjörg Auer a legjobbak között voltak. Mindegyikük egy hihetetlen képességekkel rendelkező hegymászó, társ és barát volt, akik mérhetetlenül sokat tettek hozzá a közösségünkhöz. Nagyon fognak hiányozni"

- írta Twitteren az Amerikai Hegymászó Klub.

A három extrém sportoló szponzora, a The North Face közleményében azt írta, még mindig reménykednek abban, hogy csak eltűntek, de nem haltak meg, ezért várják a további információkat.

Címkép illusztráció: Banff Nemzeti Park (Wikipédia)