Az amerikaiakat az aggasztja, hogy Kína akár százmillió amerikai adataihoz is hozzáférhet az applikáción keresztül. Európában is egyre idegesebbek a kormányok: Nagy Britanniában megtiltották a kormányzati alkalmazottaknak, hogy TikTokozzanak.


Az Egyesült Államok nyomást gyakorol a kínai ByteDance internetes cégre, hogy adja el a világ egyik legnépszerűbb alkalmazását, a TikTokot. A videó-megosztó közösségi oldalnak ugyanis 100 millió amerikai felhasználója van, és tulajdonosi hátterét Washington nemzetbiztonsági kockázatnak tekinti, amelyet mielőbb szeretne felszámolni.

A tulajdonosokhoz intézett amerikai követelést, amelyről először a Wall Street Journal számolt be, a kínai tulajdonosi körből is megerősítették a New York Times-nak.

A TikTok eladása egyszer már felmerült, Donald Trump alatt. Akkor úgy tűnt, megegyezésre jutottaka ByteDance-szel arról, hogy a TikTok egy részét az Oracle felhőalapú számítógépes cég, valamint a bevásárlóközpontokat birtokló Walmart veheti meg. A tranzakció azonban soha nem jött létre. A kínai kormány 2020 augusztusában blokkolta az értékesítést.

Csakhogy tavaly egy vizsgálat során kiderült, hogy a ByteDance kínai alkalmazottai hozzáférhettek amerikai felhasználók, többek között újságírók adataihoz. Ezután több állam és a Kongresszus is különböző korlátozásokat vezetett be a TikTokkal szemben.

A cég válaszként tavaly augusztusban egy Project Texasnak nevezett megállapodás-tervezettel rukkolt elő. Ennek értelmében az amerikai felhasználók adatait az Oracle szerverein, az Egyesült Államok területén tárolnák. A kínai cég szerint azonban azóta sem kaptak választ javaslatukra az amerikai illetékesektől.

Ugyanakkor a New York Times szerint ehhez még az amerikai bíróságnak is lehet egy két szava. A szövetségi bíróság korábban ugyanis azt is megakadályozta, hogy az applikációt kivegyék az Apple és a Google által jóváhagyott alkalmazások közül. Emellett problémát jelenthet a cég puszta mérete is.

Ennyi pénze csak az olyan óriásvállalatoknak van, mint a Meta, a Google vagy a Microsoft. Nekik viszont a trösztellenes szabályozással is számolniuk kell, ami arra hivatott, hogy megakadályozza, hogy egy cég túlságosan nagy piaci erőfölényre tegyen szert. Egy ennyire népszerű alkalmazás megvásárlása könnyen zátonyra futhat ezen a szabályozáson.

A TikTok illetékesei az eladási követelésekkel kapcsolatban csalódottságuknak adtak hangot. Azt mondják, ha valóban nemzetbiztonsági aggályok állnak az amerikai javaslat háttérben, arra épp elégséges megoldás lenne saját elképzelésük, vagyis az, hogy az amerikaiak adatait ezentúl az Egyesült Államokban tárolnák.

Maureen Shananan, a TikTok szóvivője szerint a tulajdonváltás nem megoldás, mert önmagában nem akadályozná meg az adatok áramlásában, vagy azt, hogy azokhoz mások is hozzáférjenek.

Az amerikai képviselőház a jövőhéten várhatóan meghallgatja a TikTok ügyvezetőjét, Shou Zi Chew-t. Egész biztos, hogy a kérdések között szerepel majd, hogy milyen kapcsolatok fűzik a céget a kínai kormányhoz, és mennyire lehetnek károsak a tartalmaik a fuatalokra.

Biden elnök széles körű kampányt folytat Kína ellen. Az amerikai kormányzat hatalmas pénzügyi támogatásokkal próbálja elérni, hogy fellendüljön a belföldi félvezető-, elektromos autó- és lítium akkumulátor-gyártás, miközben betiltottak egy sor kínai távközlési eszközt, és korlátozták a chip-gyártáshoz szükséges technológiák Kínába irányló amerikai exportját.

Európa is egyre idegesebb. Februárban az Európai Bizottság megtiltotta alkalmazottainak a TikTok használatát, nemcsak a vállalati, hanem a személyes eszközeiken is, és a héten Nagy Britannia is ugyanígy döntött. A TikTok elismerte, hogy a Kínában dolgozó alkalmazottak hozzáférhetnek európai felhasználóinak adataihoz, de tagadta, hogy valaha is megosztotta volna ezeket az információkat a kínai kormánnyal.

Kérdés, hogy ez mennyire hihető Peking esetében, amely épp komoly hadjáratot folytat, hogy megerősítse az online tér feletti ellenőrzését. A kínai kormány úgynevezett aranyrészvényekkel gyakorol befolyást az ottani technológiai órásokra. Jellemzően megszerzi a cégek egy százalékát, majd a részvények birtokában embereket delegál a legfontosabb vezetői testületekbe és kontrollt gyakorol az üzleti döntések felett. Ez történt például az elmúlt hetekben az Amazon ottani vetélytársával, az Alibabával. És a Financial Times szerint a kínai kormánynak ilyen aranyrészvénye van a TikTok tulajdonosa, a ByteDance kínai vállalatában is.

ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!