„Az államnak elfogyott a pénze, és most mindenkit kiszipolyoz, párthovatartozástól függetlenül” – ezt mondta Szombathely egyik alpolgármestere, miután kiderült: a vasi megyeszékhely idei költségvetésből 3,8 milliárd forintot visz el az állam szolidaritási adó címen.


A szombathelyi közgyűlés legutóbbi ülésén ismét terítékre került a szolidaritási adó ügye. A vasi megyeszékhely idei költségvetésből 3,8 milliárd forintot visz el az állam ezen a címen, ami kiverte a biztosítékot a város vezetőinél.

A Fidesz frakció képviselője, Kecskés László azt mondta: ő sem örülnek a szolidaritási adónak, de megértik a kormány döntését. Szerintük ebből a pénzből támogatja az állam a nehéz helyzetben lévő településeket, például azokat, ahol nincs bevétel az iparűzési adóból. A szombathelyi fideszesek szerint a csaknem 4 milliárd forintos befizetendő összeg azt jelzi, hogy a városnak erős a gazdasága.

A pénzügyekért (is) felelős alpolgármester, Horváth Attila szerint nem igaz, hogy a kormány a nehéz helyzetben lévő településeket támogatja ebből a pénzből. Az önhibájukon kívül nehéz helyzetbe került településeket ugyanis az idén összesen 5,5 milliárd forinttal támogatják, ezzel szemben a szolidaritási adóból összesen 307 milliárd forintot fizetnek be az államnak a magyarországi települések. Az alpolgármester szerint egyértelmű, hogy ezt a pénzt a kormány költi el – írta a nyugat.hu.

Az ellenzéki vezetésű város alpolgármestere úgy gondolja: azok a helyiek, akiknek a munkájából keletkezik az iparűzési adó bevétele, megérdemelnék, hogy ezt a pénzt rájuk költsék el.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!