"Teszek arra kísérletet, hogy elmagyarázzam mindegyik oldalnak, hogy bár küzdünk egymással, tisztelni kell az ellenfelek emberi méltóságát" - mondta Gyurcsány Ferenc az ATV Egyenes Beszéd című műsorában.

"Jó dolog úgy politikát csinálni, hogy nem állandóan azt vizslatom, hogy más mit gondol arról, amit mi csinálunk

– mondta a DK elnöke.

A "Szájer Jóska ügyről" is beszélt, szerinte:

"egy magát kereszténydemokratának tartó pártnak nagy lehet a kísértés, hogy a saját hitét társadalmi normává formálja. Ezek valóságos dilemmák, de olyan erővel ütjük egymást gender-ügyekben, hogy nem tudunk erről szépen beszélni"

hirdetés

- mondta a műsorban.

A DK elnöke elárulta, hogy Szájerrel nem voltak és most sincsenek jó viszonyban. De neki a volt politikus mostantól már magánember.

Mikor Szájer lemondott tisztségeiről, akkor Gyurcsány felhívta. Elmondása szerint a beszélgetés "tök normális, emberi" volt. Azt mondta a volt Fideszes politikusnak, hogy mostantól már nem politikai ellenfelek, de azt nem említette, hogy erre mi volt a válasz.

Gyurcsány emlékeztetett arra, hogy mikor ő is lemondott, akkor leköpték az utcán. Ezért is fontos neki, hogy az az ember, aki már lemondott, az már nem ellenfél.

Az ellenzék összefogásáról úgy vélekedett, hogy az egy nagyszerű dolog, hogy feláll egy új ellenzék Orbán Viktorral szemben. A Jobbik együttműködésére pedig úgy reagált, hogy nincsen rózsa tövis nélkül. "Az a sorsunk, hogy a mai ellenzéki pártokból egyetlen, bár belül színes demokratikus blokk legyen. Mindenkinek kellett tennie a többiek irányába lépéseket" – vélte. Szerinte az ő gondolkodásmódja is toleránsabb lett a Jobbik vagy az LMP nemzetpolitikai elképzeléseivel kapcsolatban.



hirdetés