A yorki születésű Adam Gray úgy érezte, tökéletes az élete. 2018 végén beteljesült nagy gyerekkori szerelme Christine iránt: 11 éves korukban találkoztak és akkor házasodtak össze, amikor a nő már hét hónapos várandós volt kislányukkal, Amelie-vel és Dél-Afrikában voltak nászúton. Ügyvédként új munkát kapott Londonban, úgy tűnt, semmi sem állhat a boldogságuk útjába. A leendő fiatal apa kicsattant az erőtől: minden nap 15 km-t biciklizett a munkahelyére és vissza, és minden hét végén futballozott. Aztán két nap alatt minden összeomlott körülötte.

De a gyermek még meg sem született, amikor kivizsgálásra ment egy tartós gyomorfájás miatt. Az orvosok kis híján hazaküldték a fitneszőrült fiatalembert, de aztán elvégeztek rajta néhány tesztet, amelyek az ultrahanggal együtt felfedezték az igazi bajt.

Adam akkor tudta meg, hogy hasnyálmirigy-rákja van amely átterjedt a tüdejére, a májára és a nyirokcsomóira és legfeljebb egy éve van még hátra – írta a Daily Record.

A hasnyálmirigyrákot „csendes gyilkosnak” is nevezik, mivel nincsenek jól beazonosítható tünetei, ezért nagyon nehéz tetten érni a kezdeti stádiumokban. Adam esetében kiderült, hogy endokrin-daganatai már két éve terjeszkedtek agresszív módon egész testében.

A diagnózist követő első év kilátásai nem voltak jók. Adam 10 és fél hónap alatt 12 kemoterápiás kezelés-sorozatot kapott, de a daganatok csak nőttek. Heteken át alig tudott aludni a kemoterápia és az elviselhetetlen fájdalmak miatt. Közben azonban megszületett a kislánya, ezt tekinti élete legboldogabb pillanatának. A koronavírus miatti karantén összezártságát ők egymás erősítéseként élték meg, hogy élvezhetik együttlétük minden pillanatát. „Korábban csak a munka és a fitnesz számított. Most egyedül a családom a fontos” – mondta a férfi.

hirdetés

A Gray-család most közösségi pénzgyűjtésbe kezdett egyrészt, hogy Adam egy olyan különleges németországi kezelésben részesülhessen, ami meghosszabbíthatja az életét, másrészt pedig, hogy támogassák a hasnyálmirigyrákkal kapcsolatos kutatásokat. Azért még ebben sem tagadja meg magát: a napokban részt vesz fivérével, Simonnal a Yorkshire Three Peaks Challenge hagyományos versenyén, amelyen 12 óra alatt kell feljutni a grófság három, egyenként 700 méter körüli magasságú hegyére. Célja, hogy legalább 5000 fontot gyűjtsön össze így a Royal Free Charity jótékonysági alapítvány számára, amely elsősorban az egészségügyben tevékenykedik.

„Teljesen egészséges voltam, el sem tudtam képzelni, hogy egy napon beteg is lehetek – mondta hihetetlen vállalásáról Adam – Ha sikerül elég pénzt gyűjteni a kutatásokra, korábban fel lehet majd fedezni ezt a fajta rákot. Ha egyetlen embernek megmentjük ezzel az életét, vagy csak jobbá tesszük azt, már megérte.”


hirdetés