Gulyás Gergely miniszter egy kormányinfón "16 éves beteg kisgyereknek" nevezte az alternatív Nobel-díjas Greta Thunberget, akit szerinte csak kihasználnak. Szél Bernadett erre megírta neki, jobban tenné, ha bocsánatot kérne, mert az autizmus nem betegség, hanem állapot, ami eltérő fejlődéshez vezet. Az Asperger-szindróma pedig az autizmus egyik típusa, amire átlagos vagy annál magasabb intelligenciaszint jellemző, Magyarországon pedig mintegy 100 ezer ember él autizmussal.

A független képviselő kérdésére Orbán Balázs államtitkár válaszolt. A főnöke védelmében írt esszéje egy könyvajánlóval kezdődik a Greta-jelenség megértéséhez.

A több millió kíváncsi szempár kereszttüzében élő, még csak 16 éves Greta Thunberg a svéd közéletben ismert Thunberg-Ernman házaspár gyermeke. A tinédzserből megkerülhetetlen világjelenség lett, a család pedig könyvet írt az igen küzdelmesnek, embert próbálónak tűnő éveiről és a klímavédelemről. A Greta-jelenség jobb megértését segíti az "Ég a házunk" címmel immár magyarul is kiadott könyv, amely a környezetvédelmen túl egészen közeli képet fest a család harcáról az ADHD, depresszió, evészavar, Asperger-szindróma és dacszindróma ellen is.

Az államtitkár emlékeztetett azokra sajtóhírekre, amelyek szerint a We don't have time nevű - radikális klímavédelmi intézkedéseket sürgető - startup a részvénykibocsátását Greta Thunberggel népszerűsítette, a kislány tudta nélkül. Orbán szerint nem ez volt az első és egyedüli eset,

amikor tömegek gondolkodtak el azon, hogy a fiatal svéd lányra sokan pr-termékként tekintenek

és kétes célokra használják.

Greta Thunberg sírva osztotta ki a politikusokat

"Elloptátok az álmaimat és a gyerekkoromat. Hogyan merészelitek?"

Az államtitkár szinte már tényszerűnek tartja, hogy

a liberális és baloldali politika a világméretű Greta-jelenséget politikai termékként használja fel, és a fiatal lányt klímabábuként rángatja a hatalmas tömegek előtt. Az persze a legkevésbé sem foglalkoztatja azt a közeget, hogy a fiatal lány hogyan tudja kezelni a világméretűre nőtt elvárásokat, a felé irányuló rajongást és gyűlöletet.

Greta Thunberg felszólalása előtt az ENSZ klímacsúcsán a világszervezet New York-i székházában. MTI/EPA/Justin Lane

Az államtitkár megdöbbentőnek és képmutatónak nevezi, ahogy a globális baloldal a klímavédelmet próbálja kisajátítani, miközben a létezik "konzervatív zöldpolitika". Az Orbán-kormány 2010 óta számos szakpolitikai intézkedéssel szolgálta a környezet védelmét: javítottak a lakások energiahatékonyságán, csökkentették hazánk szén-dioxid kibocsátását, növelték az erdők nagyságát és jelentős eredményeket értek a hulladék-újrahasznosítás területén is.

Orbán Balázs meggyőződése, hogy bocsánatot nem főnökének, hanem azoknak kellene kérniük, akik Greta Thunberget gazdasági és politikai haszonszerzésre használják és akik csak beszélnek a környezetvédelemről. A téma komoly, ezért arra kérte Szél Bernadettet, hogy Gulyás Gergely mondatait ne magyarázza félre, azoknak valótlan tartalmat ne tulajdonítson.

Gulyás Gergely a Simpson családdal is ujjat húzott?

A miniszter nem sejthette, ki áll Greta Thunberg mögött.

Kiemelt kép: Greta Thunberg felszólal az ENSZ klímacsúcsán a szeptember 23-án. MTI/EPA/Justin Lane


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!